VSO u petak o pogibiji vojnika

Vrhovni savet odbrane u petak će razmatrati izveštaj Nezavisne komisije o pogibiji dva vojnika na Topčideru.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

10:31

Default images

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić izjavio je da su pred VSO došli zaključci Komisije i nalazi stručnjaka. "Očekujem da ćemo na VSO posle predstavljanja tih nalaza i zaključaka doneti odluku šta dalje", izjavio je Davinić.

Janko Jakovljević, otac poginulog gardiste Dragana Jakovljevića, izjavio je da veruje nalazu državne komisije, prema kojem nijedan od vojnika poginulih 5. oktobra nije izvršio samoubistvo. "U prvi mah smo verovali u prve izveštaje. Čim su promenili izjavu, izgubili smo poverenje u Vojsku", rekao je on.

Pravni zastupnik porodice Jakovljević, advokat Vladan Batić, saopštio je da je državna komisija prihvatila nalaz veštaka kojim se isključuje mogućnost samoubistva. Batić je zatražio da slučaj preuzme civilno provosuđe, a da vojni organi prestanu da svakog dana ponovo ubijaju pokojnog vojnika Jakovljevića u pokušajima da ga prikažu kao mentalno zaostalog ili sklonog osobama istog pola. "Moram da vam kažem da ćemo protiv onih koji su bili najglasniji u pokušaju falsifikovanja istine podneti više krivičnih prijava. Kada to kažem, pre svih mislim na sudiju Vuka Tufegdžića, na predsednika takozvanog Vrhovnog vojnog suda Đorđa Trinunovića, na komandanta Gardijske brigade Radomira Ćosića i načelnika Generalštaba VSCG, generala Branka Krgu", rekao je Batić.

Porodica Jakovljević neće prihvatiti pomoć od 500.000 dinara od Saveta ministara SCG, navodeći da su za to saznali iz novina i da im se niko nije zvančno obratio.

Supervizija i superveštačenje

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović očekuje da će Vrhovni savet odbrane na sednici tražiti superveštačenje i superviziju dva nalaza o događaju na Topčideru. On je dodao da će se tek potom videti da li postoji odgovornost nekog od pretpostavljenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: