Petak, 23.09.2005.

19:53

U Beogradu o holokaustu i mržnji

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za pitanja holokausta Edvard O'Donel boravi u Beogradu, a danas je posetio sinagogu.

Izvor: Beta

Default images

On je najavio da će u ponedeljak u razgovoru sa zvaničnicima u Beogradu naglasiti važnost borbe protiv antisemitizma, netolarenacije i svakog oblika mržnje i netrpeljivosti. On je ukazao na važnost da pitanje holokausta bude obrađeno u školskim udžbenicima, rekavši da svest među mladima o stradanju priziva sećanje na žrtve, ali služi i kao podsećanje do čega je mržnja i netrpeljivost dovela.

"Za mlađe generacije u školama u SCG, Evropi i SAD važno je da to shvate, jer primere genocida i etničkog čišćenja imamo sada u Darfuru, pre 14 godina u Ruandi, u prethodnoj deceniji i na prostorima Balkana, i zbog toga je to jako važno", rekao je O'Donel i naglasio da mladi moraju da glasno progovore protiv mržnje i netolarncije.

Američki zvaničnik je još rekao da je, za kratko vreme koje je proveo u Beogradu, impresioniran multikultularnim karakterom društva državne zajednice.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da će susreti sa predstavnicima vlasti u Beogradu biti prilika da se razmotri širi sprektar pitanja etničke i verske tolerancije i da se ona stave u kontekst evropskih integracija državne zajedince.

Američke zvaničnike u obilasku sinagoge predvodili su predsednik Jevrejske zajednice Aca Singer i glavni rabin za SCG Isak Asijel. Asijel je diplomate ukratko upoznao sa istorijatom beogradske sinagoge i pokazao im relikvije, među kojima i "Toru" iz 16. veka, koja potiče iz Španije.

Asijel je novinarima rekao da jevrejska zajednica posetu Edvarda O'Donela ocenjuje kao posebno značajnu zbog, kako je naveo, "vitalnih pitanja za opstanak naše zajednice, kao što je pitanje restitucije" i obrade teme holokausta u udžbenicima. Asiel je najavio da će holakust biti posebna tema u školskim udzbenicima, mada je nezvesno kad i sa kojim fondom časova. On je naglasio da je državna zajednica potpisala medjunarodni sporazum koji predvidja takvu mogućnost.

Američka delegacija prethodno je obišla Jevrejsko groblje u Beogradu i položila vence u spomen žrtvama holokausta.

O'Donel je najavio da će druga tema njegovih susreta biti restitucija imovine, odnosno donošenja zakona o povratu nacionalizovane imovine privatnim vlasnicima i svim verskim zajednicama u Srbiji i Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

22 h

Podeli: