Subota, 20.08.2016.

16:16

Bura u BiH: Ko plače, ko kontrira, ko "nema zvaničan stav"

Apsolutno je neprihvatljivo odlaganje referenduma o Danu Republike Srpske, kaže za B92 predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: B92

Bura u BiH: Ko plače, ko kontrira, ko
Thinkstock

Iz Sarajeva se i dalje šalju oštre poruke, a Beograd ne želi da se meša u unutrašnje stvari Banjaluke.

Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske? Na ovo pitanje i na listiću izjašnjavaće se građani Srpske 25. septembra.

Nikakva odlaganja ne dolaze u obzir, poručuje Dodik, a za B92 još navodi da ujdurma koja se stvara nije ništa novo.

“Ona dolazi iz Sarajeva jer uplakani muslimanski političari plaču međunarodnoj zajednici koja glumi šerifa. Apsolutno je neprihvatljivo odlaganje, mi ne želimo da ikoga ugrozimo. Stvorena je navodna priča kako će on izazvati nemire, a referendum je demokratski čin”, rekao je Dodik.

A taj čin se ne dopada predsedavajućem predsedništva BiH. Bakir Izetbegović kaže da 9. januar ne može da bude Dan Republike Srpske. Ipak, svako kontriranje Dodiku je mač sa dve oštrice, smatra srpski član predsedništva Mladen Ivanić.

“Zabrana ili pokušaj osporavanja referenduma od međunarodnih institucija pod pritiskom bošnjačkih partija bila bi samo podrška Miloradu Dodiku, koji će od toga napraviti političku priču, a ništa se time neće dobiti", naveo je Ivanić.

Banjaluka neće dobiti ni zvaničan stav Beograda, a zašto, objasnio je srpski premijer.

”Niti smo ovlašćeni niti možemo da prenosimo stavove o onome šta se dešava na teritoriji drugih država, ali smo uvek tu da pomognemo i budemo garant mira, a istovremeno radimo u korist našeg naroda”, rekao je Vučić.

Analitičar Dejan Vuk Stanković poručuje da održavanje referenduma ne može imati ozbiljnije posledice po region.

“Ovako koncipiran referendum nije gest separatizma prema BiH. U bosanskim medijima se dramatizuje jer znaju da je Srpska distancirana i zato referendum smatraju načinom provokacije. Referendumom Dodik želi da pokaže da ne želi da odustane od vlastite politike”, zaključuje Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: