Sreda, 16.07.2014.

08:56

"Novac spreman, šta čekaju opštine"

Marko Blagojević izjavio da je od 49 opština u Srbiji, podatke o broju oštećenih objekata i kategoriji štete, do predviđenog roka dostavilo 38 opština.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Rok da opštine dostave sve podatke o šteti od poplava bio je 14. jul.

"Ne znam šta čekaju. Mi smo institucionalno spremni za to da sledeće nedelje delimo novac, ali nemamo sve podatke", rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja za Radio televiziju Srbije.

On je istakao da je kancelarija svoj posao završila i upitao kako vlada Srbije da pomogne ako rukovodioci opština nisu zainteresovani da se pomogne njihovim gradjanima.

Blagojević je procenio da će Vladi Srbije nakon donatorske konferencije koja se danas održava u Briselu na raspolaganju biti preko 100 miliona evra od Evropske unije kao najvećeg donatora, a ta sredstva biće investirana u obnovu.

Blagojević je danas rekao i da su osim velike materijalne štete poplave izazvale i tešku ljudsku i društvenu tragediju.

"Treba gledati dublje od brojki", rekao je Blagojević obraćajući se učenicima Donatorske konferencije za otklanjanje posledica majskih poplava u Srbiji i BiH u Briselu.

On je podsetio da je 57 građana smrtno stradalo, dok je broj povređenih i raseljenih ljudi mnogostruko veći.

Blagojević je naveo da je ukupna procenjena šteta u Srbiji 1,5 milijardi evra, da je 49 opština pretrpelo štete od poplava, da je potpuno uništeno 485 domova i da je više od 16.000 stanova i kuća donekle oštećeno te da se vrednost štete samo u tom sektoru procenjuje na 227 miliona evra.

On je naveo da je pogođeno 74 zdravstvenih ustanova, šteta je naneta i u 35 obrazovnih ustanova, da je više od 12.000 htektara zemljišta je postalo neupotrebljivo za obrađivanje, kao i da je oštećen deo puteva i pruga.

Blagojević je rekao da je Srbija spremna da izgradi svaku kuću i objekat, ali da nijedan neće biti na rizičnom područu, da će se graditi bezbedniji putevi i bolji sistem zaštite od poplava.

On je upozorio na ukupne štete po srpsku priveredu, koja će ove godine zbog poplava umesto očekivanog rasta BDP od 0,5 odsto imati pad od 0,4 odsto kao i da će Srbija morati da uvozi energiju da bi konpenzovala smanjenu proizvodnju lignita usled poplava.

"Potrebno je da nam se vrati osećaj normalnosti", poručio je Blagojević donatorima i istakao da će se prikupljena sredstva trošiti transparentno i odgovorno.

"Svaki cent otići će tamo gde je najpotrebniji", obećao je Blagojević.

On je izrazio spremnost Srbije da sarađuje sa ostalim državama u regionu, kako bi se izgradio zajednički sistem odbrane od elementarnih nepogoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: