Utorak, 03.05.2016.

10:47

Ban Ki-Mun: Ograničavanje medija - okovi na napretku

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izrazio je zabrinutost zbog sve većih restrikcija s kojima se susreću medijski radnici u mnogim zemljama.

Izvor: Beta

Ban Ki-Mun: Ograničavanje medija - okovi na napretku
Foto: Getty Images

Ban Ki-Mun je pozvao vlade, političare, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije.

"Ograničenja slobode izražavanja stavljaju okove na sam napredak. Na ovaj Svetski dan slobode medija, pozivam vlade, političare, privrednike i gradjane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije", rekao je on.

Kako je rekao, bez ovog osnovnog prava, ljudi su manje slobodni i manje osnaženi.

"Uz njega, mi možemo zajedno da radimo za svet dostojanstva i mogućnosti za sve, naveo je Ban u pisanoj izjavi povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja", rekao je prvi čovek UN.

On je ukazao da ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a da pravo na informisanje zavisi od slobode medija.

"Sloboda medija i slobodan protok informacija su neophodni ne samo da bi se informisali građani, već i da im se omogući da smatraju svoje lidere odgovornim za ispunjenje onih obećanja koja su dali. Mediji, uključujući i sve više nove onjaln/internet medije – služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju", naveo je Ban.Generalni sekretar UN je ocenio da su slobodna, nezavisna i bezbedna medijska okruženja od ključnog značaja, ali da su ipak novinari, sve češće, ugroženi, maltretirani, ometani i često ubijani tokom potrage za informacijama.

"Mnogi su nestali u detonacijama, neki u užasnim uslovima, zbog rasvetljavanja vladinih neuspeha, koruptivnih radnji ili društvenih problema", naveo je u izjavi generalni sekretar UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: