Ponedeljak, 01.02.2010.

16:52

Poslednje pripreme za "Kosu"

U Ateljeu 212 u toku poslednje pripreme za rimejk mjuzikla "Kosa", čija je premijera zakazana za treći februar.

Izvor: B92

Default images

Uoči premijere "Kose" na velikoj sceni Ateljea 212, skoro 50 izvođača, reditelj Kokan Mladenović i bend "Vrum" obećali su da će sa velike scene 3. i 4. februara, pokuljati enormna energija i ljubav koji su uložili u rimejk legendarnog mjuzikla koji je Mira Trailović pre 40 godina sa Brodveja prenela u Beograd.

Nije bilo lako prilagoditi "Kosu" zahtevima novog doba. Ideja je bila sačuvati plamen pobune, a sve ostalo radikalno adaptirati, kaže upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović koji je režirao originalni tekst Džejmsa Radoa i Džeroma Ragnija.

"Kosa" 1968. u Njujorku ili 1969. u Beogradu predstavljala je antiratni bunt dece cveća, a naša "Kosa" je krik savremene generacije protiv sveta koji počiva na sili ,moći i novcu i sve više postaje nemoguće mesto za život.

"Mi smo u ovih dva meseca više nego intenzivno tragali za tim šta je naš stav o vremenu, koji su to problemi koji nas svakodnevno tište, kuda to srlja čitav svet ne samo mi ovakvi kakvi smo i mislim da će publika kroz taj krik na kraju predstave "Daj nam sunca" čuti žestoki krik mladih ljudi koji o svom vremenu misle to što misle i imaju hrabrosti da to kažu na sav glas“, ističe reditelj Kokan Mladenović.

Koreografiju na muziku Galta Makdermota kreirala je gošća iz Slovenije Mojca Horvat koja veruje da će "Kosa" posle skoro pola veka odgovoriti izazovu novog, energičnog, bržeg vremena.

„Mislim da je ovde ova naša 'Kosa' novih medija, nove brzine, novog načina života i mislim da je to ono što u prvom momentu komunicira, najviše priča sa publikom“, dodaje Mojca Horvat.

Uloge Bergera i Kloda igraju braća Sergej i Branislav Trifunović. Šila je Jelena Gavrilović, Vuf Gordan Kičić. U novoj adaptaciji gotovo da nema duge kose, ali glavni protagonisti navode da je "Kosa" tu, u glavi kao stav, lična karta i metafora promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: