UKR: Sukobi remete krhko primirje

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da izolovani sukobi ponegde remete krhko primirje sklopljeno sa proruskim snagama.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

13:39

Default images
Foto: Beta/AP

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko izjavio je da su sukobi zaustavljeni na većini frontova, ali da proruske snage napadaju položaje ruskih snaga u okolini aerodroma u Donjecku, jedne od lokacija oko kojih su se vodili žestoki okršaji.

Nema izveštaja o žrtvama u protekla 24 sata, nakon što je Kijev juče saopštio da su tri ukrajinska vojnika poginula -pre toga nekoliko dana nije bilo žrtava.

Obe strane su rekle da nastavljaju sa povlačenjem teškog naoružanja sa fronta, što je ključni sledeći korak u mirovnom planu u čijem je sklapanju posredovala Evropa.

U sukobima u Ukrajini je od aprila prošle godine poginulo najmanje 5.800 ljudi, navodi AFP.

Iako su posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekli da se oružje povlači sa većine mesta, oni kažu da je prerano da se potvrdi potpuno povlačenje.

Dok se primena krhkog mirovnog sporazuma zahuktava, izaslanica OEBS u Ukrajini Hajdi Taljavini izjavila je juče u Savetu bezbednosti UN da Ukrajini još preti rizik od rata iako postoje ohrabrujući znaci.

"Izgleda se nalazimo na prekretnici gde nam preti rizik od dalje eskalacije sukoba ili gde će zdrav razum, odgovornost i humanost prevagnuti i onda ćemo možda moći da krenemo putem mira", rekla je Taljavini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: