Gauk: Srbiju čeka kompleksan proces

Predsednici Slovenije i Nemačke, Borut Pahor i Joakim Gauk, saglasni su da u narednoj deceniji Srbiju čeka "važan i kompleksan proces transformacije".

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

19:34

Default images

Dvojica predsednika su danas izjavila da se na Zapadni Balkan ne sme zaboraviti.

Srbija će, prema njegovim rečima, u to vreme biti suočena s "teškim izborom za budućnost sa Rusijom ili Evropom".

On je izrazio "magloviti optimizam" kojim putem će putem krenuti Srbija.

Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je potrebno na Zapadnom Balkanu "ubrzati proces pomirenja" i "njegovo uključenje u Evropsku uniju i NATO" što je od strateškog značaja za mir i bezbednost, kao i za "ograničavanje mogućih ruskih aspiracija prema tom delu Evrope".

Slovenački predsednik je rekao da države ne treba stavljati pred izbor "ili EU ili Rusija", kao i da je za krizu u Ukarijini kriva i nedosledna politika EU.

Gauk je danas doputovao u dvodnevnu posetu Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: