Razgovarali Josipović i Porfirije

Hrvatski predsednik Ivo Josipović razgovarao je sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

20:59

Default images

Josipivć je istakao da je Hrvatska zemlja verskih prava i sloboda za sve njene građane i da u njoj postoji sloboda delovanja verskih zajednica.

On je izrazio uverenje da će mitropolit Porfirije, koji je stupio na dužnost sredinom jula, doprinositi promovisanju solidarnosti i mira, kao i ekumenskog i međuverskog dijaloga, poput njegovog prethodnika, mitropolita Jovan.

Josipović je ocenio da su razložnost, tolerancija i želja za uzajamnim razumevanjem važne pretpostavke društvenog boljitka i okruženja u kojem se svaki čovek, bez obzira da li je vernik ili ne, oseća sigurnim, prihvaćenim i vrednim poštovanja.

Mitroplit Porfirije naglasio je "dobra iskustva odnosa s državnim i gradskim vlastima na svim nivoima, kao i uspostavljanje dobrih odnosa s Katoličkom crkvom i drugim verskim zajednicama, na tragu svog prethodnika, mitropolita Jovana".

"Srpska pravoslavna crkva, kao i sve verske zajednice u Hrvatskoj živi u demokratskom i multikulturalnom društvu u kojem su pravno dobro regulisani odnosi s verskim zajednicama, u skladu sa standardima Evropske Unije", rekao je mitropolit SPC.

Kao prirotete svoga rada, on je naveo pastoralni rad među vernicima, u svrhu nastojanja na građenju njihovog duhovnog identiteta koji je u svim verskim zajednicama temelj za građenje mostova prijateljstva i saradnje.

Episkop jegarski Porfirije imenovan je za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog na prolećnom zasedanju Sabora SPC, a nakon smrti mitropolita Jovana.

Dužnost je preuzeo sredinom jula u Sabornom hramu Preobraženja gospodnjeg u Zagrebu kada je poručio da dolazi s radošću, bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: