"Nepoznati detalji akcije u Alžiru"

Kriza talaca u Alžiru završena je sa još žrtava, a detalji su ostali još nejasni, izjavili američki i britanski ministri odbrane.

Izvor: B92

Subota, 19.01.2013.

19:29

Default images

Američki i britanski ministri odbrane Leon Paneta i Filip Hemond su optužili ekstremiste koji su zauzeli gasni kompleks u Sahari, a ne alžirsku vladu za njenu akciju oslobađanja talaca.

Hemond je rekao da je gubitak života užasan i neprihvatljiv, preneo je AP. "Jedinu odgovornost nose teroristi", rekao je on novinarima.

Prema alžirskoj državnoj agenciji, specijalne snage su danas upale u kompleks u završnom udaru kojim je okončana četvorodnevna talačka kriza.

U izveštaju agencije nije rečeno da li ima preživelih talaca ili ekstremista, niti je saopštena nacionalnost nastradalih.

Hemond nije direktno kritikovao alžirsku vladu kako je vodila spasilačku operaciju. Čini se, međutim, da se on pridružio svetskim liderima zbog nedostatka transparetnosti kada je u pitanju alžirska anti-teroristička operacija.

"Mi tražimo od Alžiraca detalje tačne situacije i broj ubijenih, kao i broj, ako postoji, spasenih", dodao je Hemond.

"Razne zemlje imaju različite pristupe kako rešavati ovakve situacije", rekao je on. "Međutim, priroda saradnje kada je u pitanju suočavanje sa globalnim pretnjama je takva da mi neki put radimo sa ljudima koji stvari rešavaju drugačije, malo drugačije od nas".

Paneta je rekao da su mnoge stvari ostale nejasne oko toga šta se desilo u zabačenom plinskom polju Amenas.

"Znamo da su izgubljeni ljudski životi", rekao je on.

"Kao što mi ne možemo da prihvatimo terorističke napade na naše gradove, ne možemo da prihvatimo ni napade na naše građane i na naše interese u inostranstvu", dodao je Paneta i kazao da oni koji napadaju "našu zemlju i naš narod neće imati mesto za skrivanje".

Paneta se vraća u SAD kasnije danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: