"Vlast osnažuje autonomaštvo"

Sociolog Mirko Đorđević kaže da anahroni centralistički stav vlasti u Srbiji može dovesti do snažnog autonomaškog pokreta u Vojvodini "pa i do koraka dalje".

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

22:25

Default images

"Anahroni centralistički stav može dovesti do snažnog autonomaškog pokreta pa i do koraka dalje. Bojim se da sa Vojvodinom Srbija ne prođe ovako kako je prošla sa Kosovom. Daj bože da nisam u pravu", rekao je Đorđević na tribini u Pančevu.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je deo Srbije koji ima i demokratsku i evropsku tradiciju. "A čim progovorite o tome, odmah kažu da je to separatizam", kazao je Đorđević.

On je kazao da budućnost Srbije zavisi od Vojvodine, ali je ocenio da Srbija to neće iskoristiti.

"Srbija sama sve čini da upropasti i ovu poslednju šansu koja se zove Vojvodina. Mi smo sve činili sa Kosovom da upropastimo sami sebe i u tome smo dobrano uspeli", rekao je Đorđević.

Istoričar Ranko Končar ocenio je da Srbija istorijski ne može da se oslobodi tradicije centralizma i rekao da su obe Jugoslavije propale zbog takvog stava.

On je ocenio da je odnos Srbije i Vojvodine veliki problem još od 1918. godine, od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

"Srbija nikada nije bila naklonjena autonomiji Vojvodine pa ni danas. Ova vlast čini mi se želi da dokrajči ono što je započeto 1918. godine. Dakle, da potpuno devastira vojvođansku autonomiju", rekao je Končar.

Dodao je da nije Srbija konstituisala autonomiju Vojvodine, već je autonomija autohtono delo vojvođanske politike.

"Vojvodina se 1945. godine priključila Srbiji kao autonomna pokrajina. A danas joj se pristupa kao pokrajini koju je Srbija stvorila, i prema kojoj može zauzimati kakav god hoće stav", rekao je Končar.

Politikolog Duško Radosavljević rekao je da Ustav Srbije mora da se menja. "Što se grbo rodi, vreme ne ispravi", kazao je on i dodao da je Ustav u stvari donet samo da bi se u preambuli kazalo da je Kosovo deo Srbije.

On je kritikovao vojvođanske vlasti i rekao da one trenutno ispoljavaju "ćutanje i kukavičluk". "Ako nemate stav u ovoj situaciji, onda ga nećete nikada imati", kazao je Radosavljević.

Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: