Berluskoni: Srušiću Montijevu vladu

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da će njegov blok desnog centra najverovatnije otkazati podršku vladi Marija Montija.

Izvor: B92

Subota, 27.10.2012.

22:20

Default images

Taj potez bi mogao da gurne Italiju u politički haos uoči opštih izbora zakazanih za april, preneo je Rojters.

"Treba da shvatimo činjenicu da je inicijativa te vlade nastavak spirale recesije za našu privredu", rekao je Berluskoni, dan nakon što je osuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza u vezi sa otkupom distribucionih prava u njegovoj kompaniji "Medijaset".

"Zajedno sa mojim saradnicima odlučićemo narednih nekoliko dana da li je bolje da odmah ne damo poverenje ovoj vladi ili da ga zadržimo, s obzirom na predstojeće izbore", dodao je on.

Montijevu vladu, podseća Rojters, podržavaju partije levog centra, desnog centra i centra. On će izgubiti većinu i moraće da podnese ostavku ukoliko mu podršku otkaže desni centar zajedno sa Berluskonijevom Partijom za slobodu (PDL).

Berluskoni je takođe osudio Montijevu tehnokratsku vladu zato što, kako je rekao, sledi "hegemonističku ekonomsku politiku Nemačke" i optužio je nemačku kancelarku Angelu Merkel i bivšeg predsednika Francuske Nikolu Sarkozija da su nastojali da ubiju njegov "međunarodni politički kredibilitet" dok je bio premijer.

On je potvrdio i da se neće ponovo kandidovati za premijera na izborima u aprilu i najavio osnivanje novog pokreta koji bi imao cilj da izvrši reformu italijanskog pravosudnog sistema, koji ga je osudio za utaju poreza.

Berluskoni je danas održao 50-minutni govor, a o novom pokretu nije ništa preciznije rekao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: