Dan Univerziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu svečanom akademijom u Rektoratu obeležio je Dan Univerziteta - 13. septembar i 204. godinu od osnivanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

00:20

Default images

Rektora BU Branko Kovačević i ministar prosvete Žarko Obradović poručili su da boljeg leka za budućnost Srbije nema od ulaganja u nauku i obrazovanje i u "pamet svoje dece".

Na svečanoj akademiji, u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, Skupštine, Vojske Srbije, verskih zajednica, akademaca, predstavnika Univerziteta...Obradović je ocenio da Srbija poseduje visok kvalitet u oblasti nauke i obrazovanja i da je ulaganje u taj sektor od velikog značaja za budućnost čitave nacije.

Zadovoljan onim što je Univerzitet u Beogradu uspeo da ostvari u poslednje četiri godine Obradović je naglasio da su brojni kadrovi uspeli da naprave dijalog sa akademskom javnošću i naglasio kvalitet srpskih studenata osvedočen nagradama na međunarodnom nivou.

"Rezultati pokazuju da ona kuća koju smo počeli da pravimo u visokom obrazovnom sistemu daje efekte".

Resorni ministar smatra da treba da nastavimo da ulažemo u obrazovanje, izgradnju visokoškolskih ustanova i da zajedno sa studentima i profesorima radimo na unapređenju obrazovane Srbije.

Imajući u vidu ekonomske mogućnosti naše države moramo da pronađemo, dodao je, odgovor kako dalje promovisati obrazovanje u Srbiji.

"Čini mi se da smo na dobrom putu, boljeg leka za budućnost Srbije nema nego što je ulaganje u nauku i obrazovanje", poručio je Obradović uz napomenu da "jedva čeka" 2014. i 2015. godinu kada će Ministarstvo potpisati ugovor i sa UB i "ključeve kase" preneti rektorima i prorektorima.

Kovačević je ocenio da Univerzitet ima sjajnu perspektivu, rukovodstvo i poželeo da BU ostane na Šangajskoj listi i uđe među prvih sto univerziteta na svetu.

"Jedina šansa da se Srbija takmiči sa svetom je znanje i obrazovanje. Srbija mora da investira u pamet svoje dece i zato joj je potreban efikasan obrazovni sistem", naveo je Kovačević, koji je svečanu akademiju iskoristio i da podseti na uspehe i neuspehe u radu Univerziteta i njegovom ličnom kao rektora.

On je rekao da je jedan od najvećih neuspeha to što nijednu vladu nije uspeo da ubedi da je obrazovanje investicija, a ne potrošnja, jer je jedina šansa Srbije da se takmiči u znanju.

Kovačević je poručio da je krajnje vreme da se Srbija bavi modernim konceptom obrazovanja zasnovanim na tri temelja, obrazovanje, istraživanje i inovacije.

Uspesima BU ponosi se i predsednik SANU Nikola Hajdin koji je na akademiji pohvalio saradnju SANU i UB i založio se da visoko obrazovanje i nauka u budućnosti budu spojeni u jednu celinu što će se, kako tvrdi, odraziti na našu ekonomiju i standard građana.

Student prorektor Milan Krstić ovaj značajan dan, Dan Univeziteta u Beogradu, nazvao je danom koji nije za sujetne niti za pesimiste, već za samouverene, optimistične i ambiciozne.

"Ovo je dan za čitavu Srbiju", jasan je Krstić.

Svečanost u Rektoratu BU uveličali su hor "Obilić" kulturnoumetničkog društva "Branko Krsmanović" koji su predvođeni dirigentom Dejanom Milivojevićem izveli državnu i univerizitetsku himnu.

Tokom svečanosti dodeljene su nagrade i priznanja studentima generacije, kao i nagrade koje dodeljuje fond "Potporučnik Borko Nikitović" - najboljem studentu UB, najboljem studentu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i najboljem učeniku Osnovne škole "Petar Leković" iz Požege.

Tako je 31 student fakulteta BU, koji su završli studije sa najvišom prosečnom ocenom u prethodnoj godini i postigli rezultate u naučno-stručnim aktivnostima, dobio nagradu student generacije, dok su četiri studenta nagrađena za najbolje naučne, istraživačke i stručne radove.

Povodom ovog jubileja BU profesoru Medicinskog fakulteta Miodragu Ostojiću i profesoru Hemijskog fakulteta Slobodanu Milosavljeviću uručene su povelje "profesoru emeritusu".

Rektorski savet Konus dodelio je povelju konferencije univerziteta Srbije ministru Žarku Obradoviću za naročiti doprinos u stvaranju sveukupne uloge Konusa, a rektoru UB Branku Kovačeviću uručena je odluka o postavljenju za počasnog predsednika Konusa.

Među zvanicama na svečanoj akademiji bili su pored Obradovića ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, kulture Bratislav Petković, pravosuđa Nikola Selaković, načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: