Pajtić: Nelogična odluka USS

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić nije iznenađen što je Ustavni sud Srbije osporio više odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

18:05

Default images

Pajtić je novinarima uoči zasedanja Skupštine Vojvodine na kojoj se bira njena nova vlada rekao da u toj odluci suda postoji niz nelogičnosti koje će Ustavni sud na insistiranje Vojvodine morati da objasni.

"Nije slučajno što je odluka doneta na dan na koji je doneta i u obliku u kom je doneta. Odluka sadrži čitav niz nelogičnosti, jer ne vidim zbog čega Vojvodina ne može da pomaže trudnicama i porodiljama i šta je tu protivustavno", rekao je on.

Dodao je da se nelogičnosti ogledaju i u činjenici da je za sud protivustavna odluka Pokrajine da podržava penzionere i socijalno ugrožene kategorije.

"Nailazimo i na groteskne detalje da su Srem, Banat i Bačka neusaglašeni sa Ustavom. Plašim se da su ti termini i te geografske celine nastale mnogo pre nego što je donet Ustav Srbije, tako da će biti teško uskladiti sve toponime u nekom aktu vekovima nakon što su nastali", rekao je Pajtić.

Govoreći o predstavništvu Vojvodine u Briselu, koje je takođe osporio Ustavi sud, Pajtić je rekao da je pokrajinska administracija znala u kojoj zemlji živimo i da je zbog toga ono i registrovano kao odeljenje Fonda za evropske poslove.

"Jedino nama može da se desi da nam se ospori da kao regija imamo predstavništvo u Evropi, jer sve regije zemalja članica EU i zemalja kandidata imaju svoje predstavništvo u Briselu, a imaju ih i Kragujevac i Niš", rekao je on i dodao da kancelarija Vojvodine zato i ne može biti sporna.

Pajtić se osvrnuo i na činjenicu da je Ustavni sud doneo odluku preglasavanjem, rekavši da jedna takva odluka i ne može da se donose jednoglasno i da je očigledno da u sebi sadrži politički karakter, zbog čega će Pokrajina tražiti razjašnjenja u svakom spornom delu odluke.

Ocenio je da odluka Ustavnog suda ne može uticati na ono što radi pokrajinska administracija, ali je upozorio da može doneti štetu ugroženom delu stanovništva.

"Mi ćemo zato nastaviti da pomažemo ugroženom stanovništvu po cenu da to neko i dalje proglašava protivzakonitim ili protivustavnim, a tražićemo i da vidimo kako to treba da se ubuduće po Ustavnom sudu zovu Banat, Bačka i Srem", rekao je Pajtić.

Ustavni sud Srbije osporio je juče, na inicijativu Demokratske stranke Srbije, više odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine. DSS je zatražio i ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: