Čovek koji je uspeo da poleti kao ptica

Koristeći kontrolore za video igrice, android telefon i krila koja je sam napravio, holandski inženjer Jarno Smets uspeo je da poleti poput ptice, prenosi magazin Wired.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

12:49

Default images

Smets je ostvario let sličan letu albatrosa 18. marta u parku u Hagu.

„Oduvek sam sanjao o ovome. Nakon 8 meseci teškog rada, istraživanja i testiranja sve se isplatilo“, izjavio je Smets.

Holanđanin ideju da poleti poput ptice dobio iz futurističkih crteža letećeg bicikla koje je iza sebe ostavio njegov deda, koji je tokom svog svog života pokušavao da ga napravi ali nikada nije uspeo. Kada je Smets započeo studiranje mehanike na Univerzitetu u Koventriju, shvatio je da fizika letećeg bicikla nije ostvariva. Umesto toga inspiraciju je potražio u radovima Leonarda Davinčija i njegovim opisima letećih mašina.

Uz pomoć neuroinženjera Berta Otena i njegovog poznavanja robotike uz pomoć koje je bilo moguće mišićima dati dodatnu snagu kako bi održavali telo u vazduhu, ideja je postala stvarnost uz krila teška jedan kilogram.

Kako bi bio u stanju da maše krilima Smetsu je bilo potrebno 2.000 vati konstantne snage kako bi se vinuo u nebo, što je postignuto upotrebom robotičkih motora čiju su snagu njegove ruke usmeravale pri mahanju.

Celokupan proces pravljenja i testiranja krila možete pogledati na oficijelnom Jutjub kanalu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: