Netanijahu razočaran Abasom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je razočaran govorom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa na zasedanju Generalne skupštine UN.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2011.

19:40

Default images

"Ono što oni pokušavaju da urade u UN jeste da dobiju državu, a da ne daju Izraelu mir... mislim da je to pogrešno", rekao je Netanijahu u intervjuu za televiziju NBC.

On je objasnio da pokušava da pokrene napred mirovni proces kroz pregovore i da suština sukoba leži u stalnom "odbijanju Palestinaca da prihvate postojanje Izraela".

Na pitanje domaćina emisije Dajvida Gregorija o pretnjama s kojima je suočen Izrael, Netanijahu je rekao da je on odgovoran za "sudbinu jedne jedine jevrejske države" i da teži da, kako je kazao, "podigne zid protiv neutoljivog krokodila islamizma koji nas ždere za doručak".

Izraelski premijer je objasnio da misli da Palestinci pokušavaju da izbegnu pregovore.

"Mnoge zemlje počinju da shvataju da je naš zahtev da se vode direktni pregovori i da Palestinci konačno priznaju jevrejsku državu i daju ovoj maloj zemlji, Izraelu, bezbednosne garancije koje su joj potrebne", rekao je on.

Obraćajući se domaćoj javnosti dan ranije, nakon svog govora u Generalnoj skupštini UN, Netanijahu je rekao: "Ja ću biti taj koji postiže mirovni sporazum izmedju dve države, od kojih će jedna biti demilitarizovana palestinska država koja priznaje jevrejsku državu".

"Ako ti osnovni uslovi budu dogovoreni i mi možemo da osiguramo sve naše bezbednosne potrebe, možemo postići mirovni sporazum", zaključio je izraelski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: