Jeremić: Srbija da bude ponosna

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić poručio je da Srbija ima razloga da bude ponosna što je bila domaćin skupa Pokreta nesvrstanih.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

20:39

Default images

Jeremić kaže da su sa ovog samita poslate važne poruke - poruka mira i sveta koji želi ravnopravnost uz uzajamno poštovanje i dostojanstvo.

Na završnoj konferenciji za novinare u Palati Srbije, Jeremić je naglasio da Srbija podržava i ostaje privržena vrednostima pokreta nesvrstnih.

"Vrednosti Pokreta nesvrstanih, po mom uverenju, i danas treba da rukovode međunarodnu zajednicu. To su vrednosti mira, ravnopravnosti, suverene jednakosti i jednakog prava za sve. Sveta koji počiva na međunarodnom pravu, a ne nasili. Sveta koji počiva na poštivanju država, a ne na jednostranim pokušajima njihovog razbijanja. Za to će Srbija uvek dati svoj glas", istakao je Jeremić.

Ističući da je za Srbiju bila velika čast da bude domaćin skupa nesvrstanih na ovako veliki jubilej, šef srpske diplomatije je podsetio da se pre 50 godina dogodio skup koji predstavlja jedan od svetlijih momenata istorije 20. veka.

"Značajan broj naroda imao je tada hrabrost, snagu i viziju da se ujedini i svetu podeljenom na blokove pošalje poruku mira, pravde i da svako ima jednako pravo na glas, mišljenje i zaštitu državnih i nacionalnih interesa", rekao je Jeremić.
Svet je danas, kao rezultat rada Pokreta nesvrstanih, bolje mesto za život, zaključio je Jeremić.

Amr: Ne menjamo stav o Kosovu

Egipatski ministar spoljnih poslova i predsedavajući Pokreta nesvrstanih Mohamed Kamel Amr izjavio je da njegova zemlja neće menjati stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Na konferenciji za novinare, na kraju dvodnevnevne ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, Amr je na pitanje o Kosovu odgovorio rečima da "svaka zemlja ima konstante u spoljnoj politici".

"Uskoro ćemo u Egiptu imati izbore i dobićemo novu vladu pocetkom sledeće godine, ali postoje konstante kojih se pridržavamo", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: