Hteo da svedoči u Šešeljevu odbranu

Na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom bivši dobrovoljac iz Vranja želeo je da svedoči u Šešeljevu odbranu.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

19:20

Default images

Nebojša Stojanović je izjavio da želi da svedoči u Šešeljevu odbranu, a ne u okviru dokaznog postupka optužbe. Stojanović je pre svedočenja rekao da je sa svojom porodicom bio izložen "znatnom pritisku" Tužilaštva, te da se u sudnici pojavio pošto mu je sud uputio obavezujući nalog.

On je sugerisao i da je u pisanim izjavama koje je posle razgovora s njim sačinilo Tužilaštvo pronašao tvrdnje koje nije izgovorio.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti uzvratio je svedoku da je "dobro uradio" što je postupio po sudskom nalogu, jer bi u suprotnom "bio uhapšen" i izveden na suđenje zbog nepoštovanja suda.

Antoneti je Stojanoviću kazao i da on nije svedok optužbe "nego svedok pravde", kao i da će veće uzeti u obzir samo ono što on izgovori u sudnici.

Dok ga je ispitivao tužilac Matijas Markusen, Stojanović je potvrdio da je 1991. kao dobrovoljac iz Vranja otišao na ratište u Istočnu Slavoniju i da je bio u Vukovaru tokom borbi za taj grad.

Svedok je, međutim, tvrdio da je bio dobrovoljac Srpske narodne obnove i sugerisao da je ta partija bila "ekstremnija" u "propagiranju četništva" od Šešeljeve Srpske radikalne stranke.

Premda je potvrdio da je u Vukovaru bio u dobrovoljačkom odredu "Leva supoderica" pod komandom Milana Lančužanina zvanog Kameni, ali i "pod kontrolom JNA", Stojanović je negirao da su pripadnici tog odreda bili dobrovoljci SRS. Naznačio je i da nikada nije video, niti je mogao videti da dobrovoljci SRS nekoga ubijaju.

On je potvrdio da je bio očevidac ubistva jednog zarobljenika, kao i da su neki srpski dobrovoljci "pljačkali", ali je ta zlodela pripisao meštanima Vukovara koji su želeli osvetu. Opovrgavao je i da je Lančužanina ikada čuo da naređuje ubistva zarobljenika.

Stojanović je posvedočio i da je Šešelja u Vukovaru čuo kako preko razglasa poziva hrvatske borce na predaju "kako bi se izbeglo krvoproliće" i garantuje im postupak "u skladu sa Ženevskim konvencijama".

Pošto mu je tužilac Markusen citirao da je ranije izjavio da je Šešelj tokom posete Vukovaru učestvovao u dogovaranju koordinisanih akcija dobrovoljaca i JNA, Stojanović je tvrdio da to nikada nije izjavio.

Svedok je rekao i da je Šešelja tada smatrao "crvenim vojvodom" zbog njegove bliskosti sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem. Napomenuo je da su se on sam i njegova partija SNO u to vreme zalagala za Veliku Srbiju kao kraljevinu, dok je Šešelj zagovarao republiku.

Stojanović će svedočenje nastaviti sutra, kada će ga unakrsno ispitivati i Šešelj, optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: