Region pozdravlja hapšenje

Sve zemlje u okruženju pozdravile su hapšenje Radovana Karadžića uz ocenu da to pokazuje evropsku perespektivu celog regiona.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

13:47

Default images

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je za Hrvatski radio da je hapšenje najtraženijeg haškog begunca Radovana Karadžića veliki iskorak za aktuelnu vlast u Srbiji.

Mesić je kazao da će Haški tribunal utvrditi sve ono što je Karadžić činio i sve ono za šta je kriv. Hrvatski predsednik je dodao da su očito mnogi znali da se Karadžić krije u Beogradu, ocenivši da je imao pomagače u skrivanju. Mesić je dodao da je tako "nastradao i Karađorđe". Više hrvatskih političara pozdravilo je vest o hapšenju haškog begunca Radovana Karadžića, ocenjujući da je reč o pozitivnom iskoraku Srbije.

Potpredsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da je hapšenje Radovana Karadžića "odlična vest".

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima povodom hapšenja Karadžića, Kosor je izrazila očekivanje da će uskoro biti uhapšena i preostala dva haška optuženika - Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Ocenila je da je vest o hapšenju trebalo da stigne mnogo ranije, ali da je svakako dobro što se stvari pokreću.

"Smatramo da je ovim pokazana odlučnost nove Vlade Srbije da sarađuje sa Haškim tribunalom, ali i da nastavi put ka Evropskoj uniji", rekla je Kosor. Portparol Vlade Hrvatske Zlatko Mehun izjavio je za zagrebački Jutarnji list da je Vlada zadovoljna Karadžićevim hapšenjem jer je konačno urodilo plodom višegodišnje nastojanje Haškog tribunala da Karadžić bude priveden pravdi.

On, međutim, nije želeo da komentariše kakve bi posledice to hapšenje moglo da ima na tok suđenja za ratne zločine u Hagu, kao i na političke procese u Srbiji.

Visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice Andrija Hebrang izjavio je da je hapšenje Karadžića dobar znak koji daje optimizam da će i Srbija nadvladati sve ostatke nedavne prošlosti i okrenuti se Evropi.

I članica Predsedništva opozicione Socijaldemokratske partije Željka Antunović ocenila je da je reč o dobroj vesti.

"Punih 13 godina skrivanja i neuspešne potrage deluje neuverljivo, ali nije kasno da pravda bude izvršena", izjavila je ona, a prenosi Jutarnji list.

List navodi i izjavu lidera Hrvatske stranke prava Ante Đapića, koji je rekao da je bilo samo pitanje vremena kada će vlast u Srbiji odlučiti da uhapsi Karadžića.

On je ocenio, kako prenosi list, da će nova vlast u Srbiji sada trgovati Karadžićem u zamenu za ubrzanje evropskih integracija.

Slovenija čestita

Izvestilac Evropskog parlamenta za napredak Srbije i slovenački poslanik Jelko Kacin pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića. On je čestitao vlastima Srbije i bezbednosnim snagama koje su hapšenje izvele.

"Hapšenje jednog od najtraženijih ratnih zločinaca na području nekadašnje Jugoslavije je još jedan dokaz da je Srbija sposobna da nađe i uhvati sve ratne zločince", smatra Kacin.

On dodaje da je važno da su Karadžića uhapsili Srbi i ocenio da je to dokaz da poštuju svoje obaveze prema Haškom sudu.

Isovremeno, Kacin smatra da će ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću biti lakše da srpskoj javnosti utemelji nužnost hapšenja i izručenja Ratka Mladića kada u Hagu bude Radovan Karadžić, koji nije državljanin Srbije.

"Ovo hapšenje je pozitivan korak, koji učvršćuje Srbiju na putu ka evropskim integracijama, a ubrzaće i približavanje BiH EU", saopštio je Jelko Kacin.

"Kada je Slovenija, kao predsedavajuća EU, 28. aprila ove godine u Luksemburgu potpisala SSP, rekli smo da se radi o investiciji u stabilnost i mir na zapadnom Balkanu. Događaji, pre svega hapšenje Radovana Karadzića, potvrđuju našu tadašnju ocenu", rekao je danas slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel pre početka zasedanja Saveta EU za opšte poslove i spoljne odnose u Briselu.

Rupel je tom prilikom naglasio i da je EU Srbiji kao uslov postavila i punu saradnju sa haškim tribunalom, kao i da su tada na slobodi bila četiri optuženika, kao i da je nedavno u Beogradu uhapšen Stojan Župljanin, ali da je još važnije hapšenje Radovana Karadžića.

Slovenački premijer Janez Janša je u ime slovenačke vlade i u svoje ime pozdravio hapšenje Radovana Karadžića, dodavši da tom dugo očekivanom hapšenju mora da sledi pravedno suđenje u Hagu.

Janša dodaje i da je ovo hapšenje važan korak ka zatvaranju tragičnog perioda nedavne istorije zapadnog Balkana i da je ostvarivanje pravednosti, koje ima poseban značaj za žrtve ratnog nasilja i njihove najbliže, temelj za trajno pomirenje u regiji.

U svom saopštenju povodom hapšenja Radovana Karadžića, Janez Janša dodaje da se nada da će srpske vlasti pri daljem ispunjavanju datih obaveza i u tesnoj saradnji sa međunarodnom zajednicom uspeti da ostvare sav potencijal integracije u evropsku porodicu naroda.

"Slovenija, koja se posebno u vreme svog predsedavanja Savetu Evropske unije naročito zalagala za jasnost evropskog podsticaja Srbije i dalje će podržavati ostvarivanje evropske perspektive Srbije", saopštio je slovenački premijer.

Zvanična Crna Gora zadovoljna

Crnogorski premijer Milo Đukanović pozdravio je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadzića ocenjujući da će to biti korisno za Srbiju i za celi region.

"Veoma je dobro što je Karadzić uhapšen iz dva razloga. Verujem da se na ovaj način pravi značajan korak da bi se dosledno utvrdila odgovornost za eventuane počinjene ratne zločine, a samim tim obnovu poljuljanog poverenja", rekao je on.

"Drugi razlog je što hapšenje Karadzića predstavalja ubedljivu poruku našim evropskim partnerima da je Vlada u Beogradu spremna na saradanju sa Haškim sudom", kazao je Đukanović novinarima u Podgorici.

On je dodao da je bitno i to što je hapšenje usledilo odmah nakon formiranja nove vlade u Srbiji.

"Za sve nas u regionu je veoma važno da Srbija punim kapacitetom krene ka EU", kazao je crnogorski premijer dodavši da "niko od nas ne sme računati na prečice jer se do evropskog cilja dolazi kroz mukotrpnu realizaciju reformi".

Socijaldemokratska partija, članica vladajuće koalicije u Crnoj Gori, pozdravila je hapšenje Karadžića, dok je opoziciona Socijalistička narodna partija pozvala crnogorsku javnost da se sa izuzetnim senzibilitetom odnosi prema pitanju hapšenja bivšeg lidera bosanskih Srba.

SDP je u saopštenju ocenila da je veoma važno da, iako sa 11 godina zakašnjenja, pred Međunarodnim sudom u Hagu bude dokazana krivica koja bi značila barem malu satisfakciju za sve one zločine i stradanja koja su se desila bošnjačkom narodu u Bosni i Hercegovini.

"Stradanja Srebrenice i Sarajeva simboli su uništavanja jedne zemlje i naroda, koji su kao i svi mi imali pravo na život i budućnost koja im je bila zaustavljena", navedeno je u reagovanju portparola SDP Raška Konjevića.

Opozicioni SNP je, međutim, ocenila da se hapšenje Karađzića ne može shvatiti samo kao suočavanje sa prošlošću.

"To pitanje se ne može tretirati samo tako, jer će se otvoriti i pitanje obećanja preuzetih obaveza od visokih zvaničnika i predstavnika međunarodne zajednice i u Bosni i Hercegovini tokom rata datih Radovanu Karadžiću", rekao je potpredsednik SNP Vasilije Lalošević.

Skoplje: Sazrelo za evropsku budućnost Balkana

Makedonska Vlada je danas, povodom hapšenja Radovana Karadžića, pozdravila aktivnosti svih vlada u regionu koje vode učvršćivanju principa poštovanja ljudskih prava i slobode, unapređivanje pravne države i zalaganja za evropsku integraciju regiona.

"Ovo pokazuje da je sazrelo vreme da tragičnu balkansku deceniju devedesetih godina prošlog veka prepustimo istorijskoj nauci, a zemlje regiona da se posvete zajedničkoj izgradnji evropske budućnosti za celi Balkan", izjavio je portparol Vlade u Skoplju Ivica Bocevski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: