Kosovski lideri sastali se sa Bušom

Predsednik SAD Džordž Buš izjavio da će pokušati da ubedi države koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine što pre.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.07.2008.

00:58

Default images

"Želim da vam izrazim podršku za vaše angažovanje za ostvarivanje paketa Martija Ahtisarija i za pripadnike manjina", rekao je Buš na konferenciji za štampu koju je direktno prenosila Radio Televizija Kosova. Američki predsednik, takođe, izjasnio se i protiv bilo kakve podele Kosova.

Buš je rekao da je sa zvaničnima iz Prištine razgovarao i o ekonomskim pitanjima, obrazovanju i evroatlanskim orijentacijama Kosova i Srbije, koje SAD podržava u oba slučaja, i za obe zemlje.

"Ja izuzetno cenim vašu smelost, vaše rukovođenje i ja vam obećavam da će SAD pomoći da ostvarite svoj san", rekao je Buš.

Privremeni pokrajinski predsednik Fatmir Sejdiu zahvalio se Bušu za sve što su SAD do sada učinile za Kosovo.

"Ovde smo da prenesemo da ćemo dosledno ostvariti plan Ahtisarija. Kosovo će biti demokratska zemlja, zemlja svih njenih građana. Mi ćemo imati posebno poštovanje prema manjinama. Zainteresovani smo za odlične odnose i sa Srbijom", rekao je Sejdiu.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da će Kosovo uvek biti zahvalno SAD za sve što su do sada učinile.

"Kosovo je naša zajednička uspešna priča, Kosovo će biti demokratska zemlja, zemlja mogućnosti za manjine. Imaće odlične odnose sa susednim zemljama...", rekao je premijer.

U Prištini je poseta Sejdiua i Tačija SAD ocenjena kao istorijska za odnose između Prištine i Vašingtona i najjača podrška koju je Kosovo dobilo posle proglašavanja nezavisnosti 18. februara.

Nezavisnost Kosova priznale su 42 države među 192-ma članicama Ujedinjenih nacija.

Vlada Kosova pozdravlja hapšenje Karadžića

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da kosovska vlada pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića, ocenivši da je to "dokaz spremnosti nove srpske vlade da sarađuje sa Zapadom".
"Ovo je dobro za mir i stabilnost u regionu" rekao je Tači Si-En-Enu, preneli su prištinski mediji.

Tačijev zamenik Hajredin Kući je izjavio da je hapšenje jednog od najtraženijih haških optuženika poruka svima da se za zločine mora odgovarati.

"Pravda je zadovoljena, to je poruka svima koji čine zločine i etničko čišćenje da će se jednoga dana suočiti sa pravdom", rekao je Kući i ocenio da ovo hapšenje govori i o promeni političke klime u Srbiji.

Kući je pozvao Beograd da iskoristi ovaj trenutak i krene u stvarne političke promene, posebno, kako je rekao, u odnosu prema Kosovu.

Beriša: Istorijski susreti

Susreti zvaničnika sa Kosova sa američkim predsednikom Džordžom Bušom u Vašingtonu najznačajniji su međunarodni politički događaji od jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine, izjavio je u Tirani albanski premijer Salji Beriša.

U govoru u parlamentu Beriša je spomenuo "istorijske" susrete privremenih predsednika i premijera Kosova Fatmira Sejdiua i Hašima Tačija.

Beriša je podsetio da je Buš, u izjavi za medije, rekao da Sjedinjene Američke Države daju punu podršku teritorijalnom integritetu Kosova koji ne sme biti narušavan, kao i da je administracija u Vašingtonu odlučna da pokrajini pomogne na svim poljima, javila je albanska nacionalna novinska agencija ATA.

Albanski premijer je, takođe, konstatovao da značaj tih susreta prevazilazi bilateralni karakter odnosa između Kosova i SAD jer su oni od suštinskog značaja za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Mediji: Istorijski sastanak

Jučerašnji susret najviših zvaničnika Kosova sa američkim predsednikom Džordžom Bušom danas je glavna tema u svim pisanim i elektronskim medijima na Kosovu, uz ocene da se radi o istorijskom susretu za odnose Kosova sa SAD, ali i šire.

"Nema podele, biće priznanja", naslov je dugog teksta u najtiražnijem kosovskom dnevniku "Koha ditore".

"Predsednik SAD Džordž Buš je rekao da je snažno protiv podele Kosova, najavio je da će pomoći da što više država prizna Kosovo i istakao da se zalaže da EU preuzme misiju na Kosovu. Zatražio je potpunu primenu plana Ahtisarija", navodi dnevnik osnovne poruke američkog predsednika sa konferencije za novinare nakon susreta sa predsednikom i premijerom Kosova.

Dnevnik "Zeri" piše da je predsednik Buš obečao sve ono što je potrebno Kosovu.

"Ja vas podržavam i snažno podržavam nezavisnost Kosova. Protiv sam svake podele Kosova, snažno verujem da misija UN treba da bude preneta na misiju EU što je pre moguće", citira list reči predsednika Buša.

Dnevnik "Ekspres" izveštaj svog specijalnog izveštača iz Vašingtona prenosi pod naslovom "51. država (Amerike)".

"Predsednik Sejdiju i premijer Taći dočekani su od predsednika Džordža Buša kao da je Kosovo 51. država SAD. Predsednik Buš je rekao ono što je svaki Kosovar želelo da čuje", piše list.

I ostali dnevnici na Kosovu široko izveštavaju o susretu predsednika SAD Džordža Buša s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i premijerom Hašimom Tačijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: