Kod Brčkog iskopano 180 tela

Ostaci najmanje 180 žrtava ekshumirani su danas iz masovne grobnice u blizini Brčkog, gde je nestalo više od 500 Muslimana i Hrvata.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2006.

17:01

Default images

Šef forenzičkog tima BiH Murat Hurtić rekao je da je pronađeno najmanje 180 tela žrtava etničkog čišćenja koje su sprovele srpske snage. Hurtić je rekao da se, na osnovu nekoliko dokumenata, veruje da ostaci tela pripadaju ljudima iz Brčkog i okoline, koji su ubijeni u logorima ili pokupljeni iz kuća pa pogubljeni.

"Neke od lobanja su imale tri rupe od metka", dodao je Murtić.

Više od 500 bosanskih Muslimana i Hrvata nestalo je iz Brčkog u periodu između 1992. i 1995. Forenzički tim je radio na ovoj grobnici mesec dana i sakupio 106 kompletnih tela i ostatke drugih žrtava.

Sekundarne masovne grobnice sadrže ostatke tela koja su prvobitno pokopana na drugim lokacijama, ali su kasnije premešteni kako bi se sakrio zločin. Budući da su za prenošenje pokopanih tela često korišćeni buldožeri, iskopana tela uglavnom nisu cela.

Identitet žrtava će biti utvrđen pomoću DNK analize, a tela će biti vraćena porodicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: