Nemački arheolozi spasavaju Vavilon

Nemačkom institutu arheologije poveren je projekt spasavanja 3.000 godina starih ostataka grada Vavilona u Iraku.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2005.

11:49

Default images

To je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta na svetu, kome je naneta velika šteta, ne samo nemarom bivšeg režima Sadama Huseina, već i bahatošću okupacionih snaga. Institut je saopštio da će predvoditi komisiju UNESKO-a radi podrobnog dokumentovanja oštećenja i utvrđivanja plana za dalja postupanja.

Nemački arheolozi, koji su se iz Iraka povukli 2003. godine, nameravaju da se vrate u Vavilon i nastave sa iskopavanjima. Na projektu će sarađivati i stručnjaci iz Iraka, Francuske, Velike Britanije, Poljske, Holandije, Italije, SAD i Japana. Nemački institut podržava iračku vladu u njenom nastojanju da Vavilon uvrsti u svetsku baštinu UNESKO-a.

Okupacione snage su sve do prošlog decembra imale svoju bazu na samom nalazištu, preko kojeg su prolazila oklopna vozila, sletali avioni i skadištilo se gorivo. Veruje se da su mnoge građevine od arheološkog značaja završile kao materijal za džakove sa peskom, postavljene oko vojne baze. Propadanje nalazišta je već počelo za vreme vladavine Sadama Huseina, kada su ispod drevnih ruševina sagrađene garaže i restorani radi privlačenja što većeg broja turista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: