Oprostite za Jugosferu

Prije godinu dana napisao sam članak za Economist u kojem sam upotrijebio izraz “Jugosfera”. Tad sam proguglao riječ i pojavilo se devet referenci, ali ni jedna od njih nije značila ono što sam ja njome htio reći.

Info

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

09:47

Default images

Ako danas proguglate riječ “Jugosfera” ili “Yugosphere”, otvara se oko 32.500 referenci. Postoje stranice na Facebooku i u Wikipediji, a riječ je ušla u optjecaj i ljudi se njome služe kao da je uvijek postojala. Nagonski razumiju što znači. Je li to čudno, ili?

Ovo je, dakle, priča o Jugosferi...

Jednostavna ideja. Ali prvo pogledajmo onaj komentar s početka teksta. U 5 i 36 ujutro 29. srpnja netko tko se predstavlja kao Met Dumnica dao je sebi truda i vremena da to napiše ispod internetske verzije članka koji sam taj tjedan objavio u Economistu. Jednom davno jedan je engleski kralj, Viking po imenu Canute, htio dvorjanima pokazati kako mu je moć ograničena i kako, ma što on govorio, postoje stvari koje ne može napraviti ni promijeniti. Kralj je sjeo na prijestolje na žalu i zapovjedio plimi da se ne digne. Naravno, ubrzo mu je voda zapljuskivala noge. Predlažem da vodu zamijenite jugosferičnim činjenicama i shvatit ćete što želim reći.

Iza Jugosfere se ne krije nikakva komplicirana ideja. Jednostavno mi je trebala riječ kojom bih opisao odnose između naroda i država bivše Jugoslavije. Bila je to riječ izmišljena da opiše ono što je ljudima zajedničko, ono čime su se ljudi, i njihove zemlje, prije zajedno služili i zajedno radili. Dijelom je to zajednička kultura, većinom zajednički jezik (da, znate što mislim), nešto od toga je biznis, a mnogo toga su zbilja dosadne stvari.

Uzmimo samo posljednja dva mjeseca. Evo nekoliko primjera koje bih nazvao jugosferičnim: najava da se uspostavlja nova zajednička željeznička tvrtka Srba, Hrvata i Slovenaca. Sastanak u Sarajevu na kojem su se susreli predstavnici lutrija iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne, Kosova i Makedonije da razmotre pokretanje zajedničke lutrije na kojoj bi glavni zgoditak iznosio i do 20 milijuna eura. Sporazum o vojnoj suradnji između Srbije i Hrvatske. Rasprava o preustroju jugoslavenske nogometne lige, naravno, pod drugim imenom. Ideja o zajedničkoj kandidaturi Srbije, Hrvatske i Bosne za domaćine Europskog nogometnog prvenstva 2020. Potpisivanje ugovora o izručenju između Srbije i Hrvatske, a slijede i ugovori s Bosnom i Crnom Gorom. Najava otvaranja Regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, na temelju ugovora o policijskoj suradnji prvo između Srbije i Hrvatske, ali otvorenog i za uključivanje ostalih zemalja regije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: