"Postizborna tišina" o novoj vladi

Iako je više stranaka uoči, ali i posle izbora isticalo važnost brzog formiranja vlade, u ovom trenutku na političkoj sceni je na snazi "postizborna tišina".

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.05.2012.

18:19

Default images

Posle jučerašnjeg obraćanja javnosti predstavnika DS i SPS-a koje bi, prema predizbornom sporazumu, trebalo da započnu pregovore o formiranju parlamentarne većine, danas ni iz tih stranaka nije bilo moguće dobiti jasne informacije da li su pregovori u toku i ko sa kim pregovara.

Zatišju su se pridružile i ostale stranke - kako SNS, koja će predsednika republike Tomislava Nikolića prva dobiti mandat da pokuša da napravi vladajuću većinu, tako i stranke pokreta "Preokret" i URS, među kojima bi, kako se očekuje, demokrate i socijalisti mogli potražiti koalicionog partnera.

Potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić nagovestio je da se nekakvi razgovori vode, ali nije mogao da iznese nikakve detalje, osim da je ispred koalicije okupljene oko socijalista ovlašćeni pregovarač lider stranke Ivica Dačić.

Prethodno je predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao da socijalisti ne koče formiranje vlade već čeka da DS predloži mandatara.

"Iz dosadašnjih razgovora sa Tadićem zaključujem da on još nije doneo odluku", rekao je Dačić.

Danas se od funkcionerka DS-a oglasila Nada Kolundžija koja je rekla da je zbog stabilnosti Srbije jako važno da dogovor o novoj vladi bude što pre postignut. Ona je ponovila da DS još nije razgovaralo o personalnim rešenjima, ali je navela da premijer mora da bude jaka politička ličnost sa velikim kredibilitetom i snagom da vodi vladu.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović očekuje da će Tomislav Nikolić posle stupanja na funkciju predsednika Srbije verovatno ponuditi prvo nekome iz svoje stranke da formira vladu, budući da ona ima najviše glasova, a ako to ne uspe, "onda je na potezu DS, pa SPS".

Poveravanje mandata za formiranje vlade, odnosno imenovanje mandatara, biće prvi formalni korak ka formiranju vlade, ali od trenutka konstitusanja novog saziva parlamenta do formiranja vlade teorijski može da protekne i 90 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: