Postignut dogovor o izborima na KIM

Postignut je sporazum sa OEBS-om o održavanju predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu, izjavila je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 01.05.2012.

10:45

Default images

Dogovor se odnosi samo na srpske predsedničke i parlamentarne izbore 6. maja ali ne i na lokalne izbore.

OEBS će, prema rečima Đukić Dejanović, imati veliki stepen odgovornosti, "ali i naši građani na Kosovu i Metohioji treba da daju poseban doprinos mirnoj realizaciji izbornih aktivnosti i za predsednika Republike i parlament".

"Republička izborna komisija i predstavnici OEBS-a intenzivno su radili oko čitavog niza tehničkih detalja da OEBS pomogne organizaciju izbornih aktivnosti, posebno bezbednosne segmente i uspeli da naprave Protokol o međusubnoj saradnji kako bi parlamentarni i predsednički izbori na KIM bili u duhu demokratskih sistema vrednosti i potrebe svakog čoveka, svakog Srbina da svoje elementarno pravo realizuje", kazala je Đukić-Dejanović.

Ona je istakla je i da će "sastav ljudi koji će biti na izbornim mestima na Kosovu biti kombinovan", a da će birački odbori svoj posao raditi u skladu sa zakonima Srbije.

Prema njenim rečima, vrlo je verovatno da će brojanje glasova biti u Raškom okrugu.

"Ima puno tehničkih detalja koji su međusobno, uz puno razumevanje dogovoreni", rekla je Đukić Dejanović.

Prema rečima Đukić Dejanović, izbori na Kosovu i Metohiji odvijaće se na devedeset izbornih mesta, gde će se, kako je naglasila, izjašnjavati građani Srbije severno i južno od Ibra.

Ona je u Kragujevcu, učestvujući prvomajskom uranku koji organizuje Socijalistička partija Srbije, pozvala sve građane da daju doprinos atmosferi koja će, na parlamentarnim izborima 6. maja, za rezultat imati "izbor takve vlasti da će Srbiji već od postignutih rezultata, formiranja i konstituisanja i parlamenta i vlade i izbor predsednika Republike, biti bolje za svakog čoveka".

"Uverena sam da će to tako i biti", dodala je Đukić Dejanović i ocenila da se predizborne aktivnosti u Srbiji odvijaju u dosta demokratskom tonu.

Ešton pozdravila dogovor

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i politiku bezbednsoti Ketrin Ešton pozdravila je sporazum na osnovu kojeg će OEBS na Kosovu organizovati parlamentarne i predsedničke izbore Srbije.

Ona je pozvala "sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu izazvati zategnutost".

Ešton u saopštenju izdatom u Briselu navodi da će "Euleks nadzirati bezbednost i sprovoditi svoj mandat u tesnoj saradnji s ostalim međunarodnim i domaćim uključenim činiocima".

Visoka predstavnica je pružila punu podršku OEBS-u u organizovanju izbora i pozvala "kako Prištinu, tako i Beograd da sarađuju s OEBS-om u dobroj veri kako bi glasanje proteklo mirno i uredno".

Bogdanović: Omogućena regularnost izbora

Foto: Tanjug, Arhiva
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je dogovor sa predstavnicima OEBS-a o organizovanju izbora na Kosovu omogućio punu regularnost izbornog procesa.

Smanjenje broja biračkih mesta, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da buni kosovske Srbe jer su mnoga biračka mesta spojena isključivo iz bezbednosnih razloga.

"Sporazum sa OEBS-om nam daje šansu da izbore sprovedemo u miru i poštovanje ovog dogovora je od suštinske važnosti kako bi izbori u Pokrajini protekli bezbedno. Mislim da je najvažnije to što će se glasati na Kosovu i Metohiji", rekao je on gostujući u programu mitrovičkog Radija "Kontakt plus".

Bogdanović je dodao i da ne očekuje veće incidente narednih dana i tokom izbora, naročito nakon što je Kfor pojačao svoje prisustvo u Pokrajini. On je poručio Srbima da ne smeju nasedati na bilo koji vid provokacija.

Ivanović: OEBS će samo nadzirati izbore

Foto: Tanjug, Arhiva
Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je sporazumom obezbeđeno da OEBS nadzire parlamentarne i predsedničke izbore Srbije na Kosovu i istakao da te izbore organizuje Republička izborna komisija.

On je u izjavi Tanjugu praktično demonatovao tvrdnje kosovske vlade da je preuzeo na sebe organizaciju parlamentarnih i predsedničkih izbora u Pokrajini 6. maja.

Kosovska vlada je saopštila da pozdravlja odluku OEBS-a da, kako je navela, na sebe preuzme obezbeđenje uslova za glasanje kosovskih Srba na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Predstavnici OEBS-a biće u biračkim odborima, ali na glasačkim mestima neće biti nikakvih amblema te međunarodne organizacije koja, kako je rekao, "samo ima ulogu da nadzire izbore i daje nam logističku podršku".

"To znači da će OEBS organizovati dovoženje i odvoženje biračkog materijala, uz posredovanje Euleksa, jer mi sigurno sami ne bismo u sadašnjim uslovima, kada imamo političku napetost i rigidan stav vlade u Prištini, mogli da organizujemo izbore na celoj teritoriji Kosova", objasnio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, "Albanci bi to iskoristili kao odličnu priliku da demonstriraju svoju silu, snagu i kontrolu terena", a to se uglavnom odnosi na teritoriju južno od reke Ibar.

On je naglasio da će "izbori biti organizovani po našim zakonima i uz našu dokumentaciju", demantujući tvrdnje kosovske vlade da "Srbija prvi put pristaje da ne organizuje bilo kakvu vrstu izbora na Kosovu, 13 godina nakon rata".

Na Kosovu neće biti lokalnih izbora, koje Srbija ne može da organizuje shodno Rezoluciji 1244 prema kojoj UNMIK ima pravo na prenos nadležnosti na kosovske instutucije, što postupno i čine proteklih godina, podsetio je on.

"Nažalost, za održavanje lokalnih izbora nismo dobili podršku međunarodne zajednice", kazao je Ivanović, istakavši da iz ovoga "svi moramo izvući pouku, jer ovako osetljive i važne odluke i u ovako osetljivom trenutku ne mogu da se donose u poslednji čas".

SAD pozdravile dogovor

SAD pozdravile su dogovor postignut izmedju Vlade Srbije, kosovske vlade i OEBS-a kojim će biti olakšano učešće srpskih državljana na Kosovu na predsedničkim i parlamentarnim izborima zakazanim za 6. maj.

U saopštenju portparola Stejt departmenta Marka Tonera, pohvaljuje se OEBS zbog svojih "neumornih nastojanja da se obezbedi dogovor obe strane" o izborima.

"Očekujemo da i srpske i kosovske vlasti u potpunosti saradjuju sa OEBS-om i njegovom Misijom na Kosovu, da bi se osiguralo da dogovor bude uspešno sproveden u bezbednom i sigurnom okruženju za sve", ističe Toner.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, izjavila je ranije danas da je sa OEBS-om postignut dogovor o organizaciji srpskh paralamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: