Jahjaga: Samo na Balkanu posete mogu biti toliko bučne

Zahvalila sam se juče Evropskoj grupi Trilateralne komisije za poziv za učešće na konferenciji u Beogradu. Dugo vremena sam ocenjivala moje prisustvo na konferenciji nezavisno od u međuvremenu nastale situacije.

Info

Izvor: Bojan Cvejiæ, Danas

Četvrtak, 30.10.2014.

22:29

Default images

Zbog nastalih okolnosti u mojoj državi i produženja procesa izgradnje institucija, a takođe nakon ocene poziva i drugih protokolarnih aspekata, odlučila sam da ne prisustvujem ovoj konferenciji, ističe za Danas Atifete Jahjaga, predsednica Kosova, povodom nedolaska u Beograd.

"Izražavam žaljenje što sam bila prinuđena na takvu odluku, ali smatram jako važnim stabilnost u mojoj zemlji i izgradnju ustrajnih i sveobuhvatnih institucija. Ova inicijativa označava dobar korak u pravcu smanjenja tenzija nastalih zadnjih sedmica, pomaže uspostavljanje jednog neposrednog dijaloga između rukovodilaca različitih zemalja i iznad svega pruža perspektivu za građane na putu u pravcu evropskih integracija", napominje Jahjaga.

Mediji su pisali da bi Tači želeo da bude sledeći predsednik Kosova i da je to bio njegov uslov političkim partijama. Kako to vidite?

"Ja govorim samo o svom mandatu i svom poslu. Ambicije i političke ciljeve političara Kosova ili bilo koga jesu pitanje izbornog procesa kroz koji prolaze.

Kada se može očekivati formiranje Vlade Kosova?

"Mi se nalazimo u jednom procesu diskusije sa liderima parlamentarnih političkih partija da nađemo jedno prihvatljivo i ustrajno rešenje za izgradnju sveobuhvatnih institucija. Testiramo našu unutrašnju demokratiju i proces još uvek traje. Verujem da ćemo postići jedan zajednički zaključak - saglasnost za državu Kosovo i njene građane".

Ministri spoljnih poslova i ekonomije Kosova su bili u Beogradu, sledeći sastanak je Prištini. Koliko su takvi događaji bitni za odnos Srbije i Kosova?

"Samo na Balkanu posete jedne ili druge strane mogu biti toliko bučne i izazvati takve reakcije. Korist od dijaloga u Briselu jeste da su smanjene tenzije između nas i jedan sastanak između naših političara je normalan. Mi smo ljudi, koji želimo dobro našim narodima i više ne želimo mržnju i nasilje. Naša je prošlost bila gorka i sejala je tako mnogo nepoverenja i netrpeljivosti između naroda. Za mene ima veliku važnost stvaranje poverenja između građana različitih zajednica, počevši unutar Kosova, a potom izgradnja normalnih odnosa između građana naših zemalja. Mi želimo da se odnosi između Kosova i Srbije izgrade na osnovu obostranog poštovanja i razumevanja".

Kada očekujete da kao predsednica Kosova dođete u Beograd, a da Tomislav Nikolić dođe u Prištinu?

"Ova situacija koju vi opisujete može da se desi onda kada realnost Kosova bude priznata i kada od starih neprijateljstava pređemo na pružanje ruke saradnje. I tada ćemo bezbedno krenuti putem evropskih integracija, da ne bi rekli da ćemo ući u ovu porodicu zajedno, kao dve države koje imaju zajedničke interese za dobrobit naših građana".

Imali ste samo jedan zvanični susret sa predsednikom Nikolićem. Da li je bilo inicijativa da se ponovo sretnete i sa čije strane je to dolazilo?

"Sastanak sa predsednikom Nikolićem, održan u Briselu prošle godine, podstakao je dijalog koji je bio u toku. Sastali smo se više puta od tada, takoreći na svakom forumu i konferenciji, ili samitu, bilo regionalni ili širi, mi smo predstavili naše zemlje i diskutovali smo. Za neposredan bilateralni sastanak sa predsednikom Nikolić nije bilo konkretne inicijative. Mislim da će za takve inicijative zatrebati više vremena, većih priprema i jedan konkretan rezultat".

Posle više od godinu dana Briselski sporazum još nije primenjen do kraja. Šta za Vas znači puna primena tog sporazuma?

"Briselski sporazum jeste dostignuće dijaloga održanog tokom više od dve godine, koji treba da vodi u pravcu normalizacije odnosa između naših dveju nezavisnih zemalja. Ovaj sporazum pokazuje da krhkost odnosa može da se menja ukoliko postoji politička volja i ukoliko se nastoje prevazići neprijateljstva. Ipak, sporazum nije u potpunosti ispunjen, posebno deo bezbednosti i raspuštanja ilegalnih i paralelnih srpskih struktura na severnom delu teritorije Kosova, kojima je nastavljena podrška autoriteta iz Srbije. Ima više delova sporazuma koji se ne primenjuju i cenim da je došlo vreme da se pokaže ista volja za ispunjavanje koliko je bilo u vreme kada je postignut sporazum..."

Kada očekujete da se nastave pregovori sa Beogradom?

"Mi smo u procesu izgradnje institucija Kosova nakon uspešnih opštih izbora, koji su bili sveobuhvatni. Sa novim institucijama, Kosovo će biti spremno da odmah nastavi proces dijaloga, jer to smatramo da je najbolji način za normalizaciju odnosa između naših dveju zemalja i za kretanje u pravcu ispunjavanja naših aspiracija za integraciju u EU, kao dve nezavisne države. Želimo da dijalog bude istog formata kao do sada i želimo da se on uokviri i vremenski ograniči. Verujemo da će EU dati prednost dijalogu između Kosova i Srbije, jer snaga EU jeste da učini zemlje demokratskim i odgovornim. Budimo jasni oko jedne stvari - pitanje statusa Kosova jeste završeno pitanje i dijalog u Briselu jeste dijalog za normalizaciju odnosa između naših dveju zemalja".

Očekujete li da će se odnosi Srbije i Kosova pogoršati nakon incidenata na utakmici Srbija - Albanija i posle nje?

"Ne. Smatram da ono što se zbiva na fudbalskom terenu ne bi trebalo da se odražava na nacionalističke sukobe, a naročito lideri bi trebalo da se suzdržavaju od izjava koje podstiču mržnju i nasilje".

Premijer Srbije je rekao da niko nije osudio uletanje drona na stadion sa zastavom „"elike Albanije“. Zašto niko sa Kosova to nije osudio i šta Vi mislite o ideji "velike Albanije“?

"Mi smo izrazili naše duboko žaljenje što se jedna fudbalska utakmica, gde bi trebalo da se ispoljava sportski duh i iznad svega dobra igra, pretvorila u nasilje. Mi smo videli scene mržnje iz prošlosti i podsticajne retorike nekih od lidera. Povrh toga što se dogodilo u Beogradu, Zapadni Balkan je pokazao koliko mu malo treba da podstiče nove sukobe, nezavisno od činjenice da smo u toku nekoliko zadnjih godina krenuli napred kao države, u pravcu evropsko-atlantskih integracija. Projekat EU jeste jedini projekat i alternativa svake zemlje Zapadnog Balkana, koji spaja sve građane bez razlike. Zapadni Balkan treba da se oslobodi mitova, i politički rukovodioci treba da pronađu snage za gradnju mostova saradnje, a ne da uništavaju puteve koji su mukotrpno do sada izgrađeni".

Neće se dozvoliti nestabilnost

Kako komentarišete najnovije rušenje srpskih kuća u Đakovici? Da li očekujete da će se politička nestabilnost odraziti negativno na bezbednost Srba na Kosovu?

"Država Kosovo je izgrađena na građanskim načelima. Cilj je uključivanje svih zajednica u institucionalni i društveni život na Kosovu, što će otvoriti perspektivu zemlje i stvoriti poverenje između ljudi. Nezavisno od ove sada već nastale situacije, institucija predsednika je odigrala ulogu jedinstva gradeći politike saradnje i poverenja sa svima. Sve institucije zemlje rade za bezbednost građana Kosova, nezavisno od njihove etničke pripadnosti, i neće se dozvoliti nijedna unutrašnja nestabilnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: