Grubješić: Izbori ruše evropski put

Ukoliko Srbija u junu ne bi dobila datum za početak pristupnih pregovora s EU, to bi išlo na dušu nekih zemalja članica. Naša zemlja sve čini da dođe do tog cilja, ali još nije sve rešeno.

Ovo za ”Novosti” kaže Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije, odmah posle zvanične posete Francuskoj, gde je tražila, i dobila, podršku za dalji evropski put Srbije.

Info

Izvor: Goran Èvoroviæ

Sreda, 13.02.2013.

22:02

Default images

* Hoćemo li u junu preskočiti tu sledeću stepenicu na putu ka EU i dobiti datum?

- Francuska daje podršku evropskom putu Srbije. To su dokazali i podrškom za kandidaturu, i podrškom zaključcima Evropskog saveta iz decembra, koji su otvorili vrata za dobijanje datuma. Zbog toga se nadam da će ta podrška, uz sve ovo što radimo, biti izvesna i u junu, kada se bude odlučivalo o dobijanju datuma za otvaranje pretpristupnih pregovora. Ponovili su mi i šta se od nas očekuje, u skladu sa zaključcima Saveta, a to su rezultati iz dijaloga s Prištinom i reforme.

* Koliko dobijanje datuma, uopšte, zavisi od Francuske i drugih članica EU, a koliko od Nemačke?

- Ne verujem u teorije da sve zavisi od Nemačke. Ipak je važan glas svake članice. Da je Nemačka najveća i najmoćnija, to niko ne spori. Ali, sa svakom od 27 zemalja mora da se razgovara i da se obezbedi podrška. Sledeća naša destinacija je baš Berlin. Upravo ćemo u direktnom razgovoru s nemačkim zvaničnicima i poslanicima da vidimo da li i kod njih postoji podrška, i da li je ta izvesnost dobijanja datuma u junu veća nego što je ovog trenutka.

* Da li će sve biti jasnije posle te posete Nemačkoj?

- Situacija će biti jasnija, ali to nije kraj kontaktima. U martu u Srbiju dolaze poslanici Bundestaga u ”misiju utvrđivanja činjeničnog stanja”, da se i sami uvere kakav smo napredak napravili. U aprilu stiže i zajednički komitet za evropske poslove francuskog i nemačkog parlamenta. I sa njima ćemo razgovarati. Uvek je najbolje da se sami uvere šta smo i koliko uradili.

* Koliko su tačne spekulacije da Berlin već traži od Srbije garancije da će na kraju pregovaračkog procesa sa Prištinom biti potpisana izjava o dobrosusedskim odnosima?

- Kada je taj zahtev postavljen, među onih sedam koje su doneli nemački poslanici u Beograd, tražili smo razjašnjenje. Dobili smo odgovor da se taj uslov neće postavljati sada, ali da očekuju da se na kraju procesa pregovaranja postigne neka vrsta saglasnosti, bilo u formi deklaracije ili izjave, o dobrosusedskim odnosima između Srbije i Kosova. Ali, govorimo o periodu koji je ispred nas. Menjaće se i Srbija, a menjaće se i EU.

* Spekuliše se i da bi Srbija u junu mogla da dobije takozvani ”uslovni datum”, sa spiskom novih zadataka...

- Ima nekoliko različitih spekulacija, ali, hajde da sačekamo izveštaj EK 16. aprila, za koji očekujemo da će biti pozitivan i da će dati preporuku Savetu da sa Srbijom otpočne pregovore. Do tada, naravno, ne smemo da sedimo skrštenih ruku.

* Nije ostalo mnogo vremena da se pronađe rešenje za institucije na severu Kosova. Može li se desiti da Priština opstruiše dijalog i spreči dobijanje datuma?

- Nadam se da su u dijalog i kosovski Albanci ušli s namerom da se problem reši, a ne da se vrši opstrukcija. Ali, za njih i njihovo ponašanje je pre svega odgovorna međunarodna zajednica. Do sada su obe strane poštovale dogovore koji su postignuti i trudile se da ih sprovedu onako kako je dogovoreno. Iako Albanci daju različite izjave koje ruše smisao onoga što je u Briselu zaista dogovoreno, što služi i za njihovu unutrašnju političku upotrebu.

* Među građanima je sve manja podrška približavanju EU. Kako biste im objasnili zašto je taj datum baš toliko važan?

- Važan je zato što daje vremenski okvir. Od tog trenutka Srbija otpočinje ozbiljan proces pregovaranja s EU. Otvaranjem i zatvaranjem poglavlja, počinju mnogo intezivnije unutrašnje reforme i konačno će od tog procesa i građani videti koristi. Nije datum kao takav sam po sebi važan i presudan, ali je važno da pregovori počnu, da se pomaknemo u procesu integracija i da učinimo korak više. Jer, ovako, kao zemlji kandidatu, bez pregovora, pozicija nam nije baš sjajna.

* Koliko bi Srbija čekala na novu stepenicu na putu ka EU ukoliko bi u junu ostala bez datuma?

- Sigurno godinu, godinu i po, najmanje.

* Hoće li smanjeni budžet EU da utiče na dalje odluke o proširenju?

- Neće uticati. To je ionako mali novac, bez obzira na to što smo mi zahvalni za svaku vrstu pomoći koja dolazi. To je oko 200 miliona evra godišnje, preko IPA fondova. Toliko će ostati i ubuduće. Tu nije ništa smanjeno. Moram istovremeno da istaknem i da je Srbija jedna od retkih zemalja kandidata koja gotovo u potpunosti iskoristi pretpristuna sredstva, što govori o dobrim projektima, administraciji i organizaciji.

* Da li bi politička nestabilnost u Srbiji i vanredni izbori mogli da ugroze dobijanje datuma?

- Izbori bi zaustavili sve, kao što su i prethodni. Pola godine se ništa nije radilo u procesu evropskih integracija. Ali, dozvolite mi da, kao funkcioner stranke, kažem da onaj ko se plaši izbora, ne treba da se bavi politikom.

* Mislite li da će biti vanrednog izlaska na birališta ove godine?

- Bilo ih ili ne bilo, ni moja stranka, ni ja, na to ne možemo da utičemo. Ali, odgovornost mi nalaže da ipak kažem da bi proces evropskih integracija bio zaustavljen.

* Da obrnemo situaciju: da li bi, ukoliko ne dobijemo datum u junu, bilo opravdano da se organizuju vanredni izbori?

- Ne bih, zaista, vezivala datum i izbore. Ono što ne bi bilo dobro jeste što bi kod građana došlo do dodatnog razočaranja u EU. Jer, ipak, građani očekuju da vide napredak i da napor, koji svi ulažemo, neko drugi, spolja, ceni. Podrška je sada na 41 odsto. Ukoliko bi se kojim slučajem desilo da datum ne dobijemo, ona bi sigurno opala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: