Ne odustajem, borim se do kraja

Kao predsednik DS mislim da treba da dobijem novi legitimitet, a od borbe u politici nisam odustajao svih ovih decenija, pa neću ni sada. Ćutao sam prethodnih nedelja jer nisam hteo ni rečju da učestvujem u medijskoj kampanji koja se vodila u tabloidnoj štampi i kojom se blatio ugled DS, a iza koje su stajali elementi krupnog kapitala i neki delovi DS. Na ovoj sednici Glavnog odbora, poštujući Statut stranke, reći ću sve šta imam. Dragan Đilas je u prethodnom periodu osporio moj autoritet na mestu predsednika DS.

Info

Izvor: Nikola Tomiæ

Petak, 07.09.2012.

23:31

Default images

To je uradio u javnosti i van organa stranke, što je po mom mišljenju kršenje Statuta. Imam razumevanja za Đilasove narasle ambicije i mislim da predsednik DS može da bude jedan od trojice - on, Pajtić ili ja. Želim DS s jasnim programom, ideologijom i sistemom vrednosti, a ne poslovni klub koji bi obesmislio ovu stranku - ovo su neke od ključnih poruka koje je u ekskluzivnom intervjuu za Danas uputio predsednik Demokratske stranke Boris Tadić.

Šta javnost može i treba da očekuje od ove sednice Glavnog odbora DS?

"Nakon izbora i pregovora o sastavljanju vlade ušli smo u jednu novu situaciju kojom se dovode u pitanje zaključci svih prethodnih sednica Glavnog odbora, a oni su jednoglasni u podršci svim potezima DS u prethodnom periodu, uključujući i pregovore o vladi. Nova situacija je da DS posle više godina nije u državnoj vlasti, iz čega proizilaze i nova iskušenja i za organizaciju stranke i za pojedince u njoj, funkcionere, za njihove planove i ambicije. Sve su to okolnosti koje će na GO proizvesti diskusiju, počev od onoga šta se dešavalo tokom pregovora o vladi pa do danas. U međuvremenu, imali smo politički proces koji je uglavnom tekao kroz tabloidnu štampu, koji je uključio neke delove stranke u kampanji protiv drugih delova stranke. Meni je veoma važno da sam sačuvao principijelnost i da u tome nisam učestvovao. Zbog toga sam i ćutao u proteklom periodu, jer nijednom rečju nisam želeo da budem deo te kampanje, jer sam uveren da je to bilo štetno pre svega za DS, a onda i za celu Srbiju. Jer, bez dileme, sve što je loše za DS, loše je i za Srbiju. Dokaz za to je i ova velika pažnja javnosti za zbivanja u ovoj stranci."

Koji su bili zaključci Političkog saveta DS, održanog u četvrtak?

"Mislim da je o tome već govorio predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović, tako da ću u principu samo da ponovim njegovu izjavu da je nama potrebna nova programska orijentacija. DS je nasledila svoja programska dokumenta i organizacionu strukturu još iz devedesetih godina. Saglasan sam sa stavom Saveta da DS treba to da menja i da ukupnim svojim organizmom, političkom filozofijom i iskristalisanom ideologijom odgovori na iskušenja vremena u kojem se Srbija nalazi. A ta iskušenja su siromaštvo, urušeni životni standard građana, neispunjena očekivanja običnog čoveka."

Sve ovo podrazumeva izmene Statuta i Programa DS?

"To je očigledna inicijativa Političkog saveta, a šta ja moja inicijativa reći ću na Glavnom odboru."

Da li je tačno da ste se na sednici Saveta založili za održavanje izborne skupštine DS, odnosno za izbore u kojima bi učestvovalo celokupno članstvo demokrata?

"Odgovoriću na sledeći način - u politici možete da delujete isključivo ako imate legitimitet, a legitimitet se definiše ili voljom građana ili voljom članova organizacije kojoj pripadate. Ovaj moj stav saglasan je sa svime što sam činio u životu, pa i sa ostavkom na mesto predsednika Srbije, koju sam podneo između ostalog i jer sam bio uveren da mi je za politiku prema Kosovu bio potreban novi legitimitet. Uveren sam da je meni kao predsedniku DS sada potreban novi legitimitet."

U čemu su sličnosti i razlike između Dragana Đilasa i vas? Delujete kao nebo i zemlja?

"Ja sam doveo Dragana Đilasa u DS, a i on je sam više puta rekao da je ušao u politiku zbog mene. Za ovo drugo ne znam da li je istina (kroz smeh), ali ovo prvo sigurno jeste. Mi imamo mnogo saglasnosti i mnogo različitosti, bili smo nas dvojica izvanredan tandem. Nudio sam Đilasu više puta prethodnih godina, pa i sada na ovim izborima, što je posebno važno, da bude kandidat DS za premijera. To je bio moj predlog, koji on iz nekih svojih razloga nije prihvatio. Bili smo komplementarni, on je operativac, izvođač konkretnih zadataka, metaforički „građevinskih radova na terenu“, a moja dominantna uloga je u strateškoj orijentaciji zemlje, političkoj filozofiji, diplomatiji, kompleksnim pitanjima bezbednosti. A on je operativac i zato sam ga doveo u DS. Ali, ambicije Dragana Đilasa su se promenile, porasle, što je potpuno legitimno."

Da li je tačno da Đilas ima ambiciju da postane predsednik DS, a da se vi povučete?

"Bio bih neodgovoran ako bih vam rekao da pitate njega ili da ne znam. Ali, i ta njegova želja je legitimna, ljudski razumljiva... Sada se postavlja pitanje kakav će biti moj odgovor na to, a to ćete čuti na sednici GO. Ono što u ovom intervjuu mogu jeste da vas podsetim na moj karakter, moje principe, a oni glase - potreban je legitimitet u politici, potrebni su energija i snaga, i nema odustajanja. Borba je u mom karakteru, takav sam bio svih ovih godina i takav ostajem."

Direktno pitanje - vi ćete se, dakle, kandidovati na narednim izborima u DS, to je rešena stvar? Ne podnosite ostavku, ne povlačite se, kandidujete se?

"Ja nikad u životu nisam odustajao od borbe, pa neću ni sada prestati da se borim. Kada bih to uradio, izneverio bih ne samo stranku već pre svega sebe. Ne znam kako bih se probudio sledećeg dana."

Kažete da ste bili dobar tandem sa Đilasom. Više definitivno niste?

"Ja imam korektan odnos s Draganom Đilasom, i tu neku ličnu dimenziju odnosa uvek sam razdvajao od političke. Inače, podsetiću vas i da je Đilas još uvek moj zamenik."

Da li doživljavate Đilasa kao konkurenta za liderstvo u DS?

"Đilas je osporio moj autoritet na mestu predsednika stranke i time smo prirodno ušli u fazu konkurencije. To je uradio u javnosti i van organa stranke, što je po mom mišljenju kršenje Statuta DS."

Da li ćete na ovom Predsedništvu i Glavnom odboru reći da je Đilas prekršio Statut?

"To ćete saznati na sednici GO."

Da li ćete reći da su i Đilas i Vuk Jeremić prekršili Statut?

"I to ćete saznati na sednici GO."

Da li ćete reći da su potrebni izbori u DS do kraja godine i da glasaju svi članovi?

"I to ćete saznati na sednici GO (kroz smeh). Zaista ne mogu eksplicitno da odgovorim na ova pitanja jer bih time ja prekršio Statut, što smatram jako štetnim za DS."

Ko će predsedavati sednici Glavnog odbora?

"Predsednik stranke."

Hoće li kompletno zasedanje biti otvoreno za javnost?

"O tome će odlučivati Predsedništvo, ali konačni sud će dati članovi GO. Ja sam izneo taj predlog, ali ostajem otvoren za svako rešenje i ne insistiram na bilo čemu. To ima svoje i dobre i loše strane. Dobro je što nema naknadnih interpretacija, što je do sada bio čest slučaj. Kada dva čoveka interpretiraju događaj, desi se zabuna, a kamoli njih pet, šest ili deset. Otvorenošću bismo izbegli te interpretacije i zato bi uvid medija bio koristan. S druge strane, prisustvo medija bi korigovalo nastupe ljudi na sednici GO, ne bi bilo dovoljno iskrenosti i uverljivosti. Tako da i ja imam tu dilemu. Moj osnovni razlog da predložim otvaranje sednice bio je taj što smo od prethodnog GO u maju i sve do danas imali razne interpretacije zbivanja unutar DS, gde je bilo i mnogo laži, podsticanja vrste političke nekulture koja urušava ugled DS. Moja želja je da javnost bude istinito informisana."

Kolika je opasnost od izbijanja „haosa“ na Glavnom odboru?

"Ne, to nije baš realistična procena."

Ako bude preglasavanja, nekontrolisanog javljanja za reč zagovornika raznih struja...

"Pa i ako bude toga, to neće značiti da je haos u DS. Mi smo bili snažna institucija svih ovih godina, koja je imala snažan unutrašnji demokratski kapacitet, jedini smo imali u više navrata više kandidata za predsednika. Mi u DS danas imamo tri čoveka koji realno mogu biti predsednici stranke - Bojan Pajtić, Dragan Đilas i ja. To pokazuje koliko je snažan kapacitet DS. Takođe, za razliku od drugih stranaka u Srbiji, DS ima unutrašnju debatu. Ako je i bilo razloga za kritike da oko Izborne skupštine 2010. godine te debate nije bilo dovoljno, sada je više nego očigledno da je imamo."

Tog decembra 2010. bilo je možda i suviše političkog inžinjeringa oko Izborne skupštine...

"DS maltene tradicionalno oko svake druge skupštine ima inžinjering, a oko svake druge snažne izbore. Pa ne može nijedna stranka da izdrži dramatične poremećaje svake dve ili četiri godine."

Da li vam je poznat „džentlmenski dogovor“ Đilasa, Petrovića, Pajtića i Šutanovca o međusobnoj podršci na Izbornoj skupštini 2010?

"Naravno da znam za to. Ali, takvi dogovori karakteristični su za DS od osnivanja, kao i za političke partije u celom svetu. I to je deo procesa demokratije. Ne svodi se to na nekakva „mračna lobiranja“, mada je i to deo demokratije da se stvari dogovaraju po kuloarima, ali da se onda izglasaju na forumima, unutar institucija, po proceduri. E, sad, ako me pitate da li bi takvih dogovora moglo biti i sada, na eventualnoj (kroz smeh) izbornoj skupštini DS - pa, naravno."

Koliki je upliv faktora van DS na dešavanja u njoj, a u susret današnjem Glavnom odboru?

"Pa, u zadnjih 20 godina nije postojala skupština stranke koja nije bila pod velikom pažnjom javnosti, niti je bila ijedna skupština ili sednica GO velike važnosti kao ova sada a da nije bilo pregrupisavanja političkih struktura u cilju uticaja na odluke organa DS. To važi i za krupni kapital, naravno, pogotovo posle promena 5. oktobra. To važi i sada, ovih dana. Nema dileme da iza nekih dešavanja u i oko DS stoje i neke političke grupacije van nje, delovi krupnog kapitala, neki krugovi unutar DS koji su bili u zapećku od 2004. godine, pa sada žele da se vrate. I sve to je potpuno legitimno."

Ima li ubuduće mesta u DS i za vas i za Dragana Đilasa?

"Da se razumemo, ja Demokratsku stranku nikada neću napustiti. Jedan sam od onih koji su je stvarali i pre nego što je nastala. Kada sam zbog DS, zbog poštovanja odluke Predsedništva, zbog interesa stranke pogazio čak i vlastitu reč datu u noći 20. maja da se neću kandidovati za premijera, šta mislite da li sam ja čovek DS ili nisam? I da li je to dovoljan dokaz da ja u DS nisam „bog i batina“, da i ja mogu biti preglasan? Uvek ću poštovati i slediti sve odluke većine u DS."

Preciznije pitanje - da li u vrhu DS ima mesta i za Đilasa i za vas?

"O tome će odlučiti organi stranke."

Kakav je vaš lični stav?

"Moraću ubrzo da vrlo tačno definišem ko je imao kakvu ulogu u medijskoj kampanji koja se formirala od završetka izbora do danas i koja je nanela štetu ugledu DS i time ugledu Srbije. U kampanji koja je bila ispod svakog nivoa. Nadam se me zaključak do kojeg budem došao neće odvesti ka ultimativnim zahtevima."

Pa, mislite li da iza te kampanje stoji Đilas?

"Sasvim sigurno iza te prljave kampanje stoje elementi krupnog kapitala, sasvim sigurno su tu i ljudi iz Demokratske stranke koji su u prošlosti kreirali lošu sliku o DS, koji su odgovorni za aferu Bodrum... Ne bih nikoga imenovao, ali i o tome ćemo razgovarati na Predsedništvu i Glavnom odboru DS, a ne u medijima."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: