NATO nije uslov za članstvo u EU

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Utorak, 04.05.2010.

19:04

Default images

B92: Građani Srbije podeljeni su po mnogim pitanjima ali kada je reč o NATO-u, ogromna većina je protiv članstva. Kako Vi doživljavate takav stav, kao predstavnik države koja je kontakt između NATO-a i Srbije?

Povejšil: Mi ne razgovaramo o mogućnosti ulaska Srbije u NATO. To je odluka koju vi morate da donesete. NATO i saveznici, naravno, poštuju odluku Srbije, vaših političara i javnosti. Mi se koncentrišemo na trenutne odnose koji se realizuju kroz Partnerstvo za mir. To je odnos u koji su NATO i Srbija stupili dobrovoljno i trebalo bi da je u obostranom interesu da iskoristimo sve mogućnosti koje taj aranžman pruža. Ovom posetom želeo bih i da pojasnim koje su sve mogućnosti koje nudi Partnerstvo, kako da napredujemo i iskoristimo maksimum koji nudi takav aranžman... Gledano iz ugla Češke, mogu da vam kažem da ta saradnja može da doprinese promenama u vašem odbrambenom i bezbednosnom sektoru, da podigne nivo vaših sposobnosti u tim oblastima a to, po mom mišljenju jeste deo napora da se ova zemlja transformiše u modernu evropsku zemlju.

B92: Trenutno smo na nivou Partnerstva za mir ali uz konstataciju da nisu iskorišćene sve mogućnosti saradnje koju takav aranžman omogućava.

Povejšil: U ovom trenutku postoje dve stvari koje čine to "usko grlo" saradnje. Prvo, treba završiti tehnički proces koji će omogućiti da stupi na snagu bezbednosni sporazum između Srbije i NATO-a. Tek kada se to dogodi moći ćemo da podignemo na viši nivo razmenu informacija sa Srbijom i unapredimo saradnju. Drugim rečima, vi nećete biti u sistemu razmene informacija dok ne završite taj tehnički proces.

B92: A šta je glavna prepreka?

Povejšil: Pa, parlament Srbije je usvojio sve neophodne zakone ali sada ih treba u potpunosti primeniti i to tako da NATO potvrdi da se ti zakoni primenjuju. To je posao NATO kancelarije za bezbednost i oni moraju da potvrde da sve radi onako kako treba. Koristim svoju posetu da ohrabrim zvaničnike da ubrzaju taj proces kako bismo ostvarili punu saradnju kojoj i jedni i drugi težimo. Drugo, mislim da je veoma važno da se kompletira diplomatska misija u Briselu, pri NATO-u jer je ona instrument saradnje. Vaša misija u Briselu je, rekao bih, rudimentarna i neophodno je dovesti je na nivo ozbiljne, operativne strukture.

B92: Često čujemo da je ulazak u NATO preduslov za ulazak u EU. Vi, naravno, razumete da je to poruka koja ovde ne nailazi na oduševljenje?

Povejšil: Shvatam to, naravno. Ali dozvolite da objasnim nešto. Program Partnerstvo za mir tako je osmišljen da vas ne prisiljava da ulazite u bilo kakve odnose koje ne želite. Taj odnos se zasniva na vašim interesima, a mi smo tu da za to stvorimo najbolje uslove. Generalno govoreći, na strani Alijanse postoji interes da se Srbija približi što je više moguće tom evro-atlantskom toku. Ali, ni NATO ni Evropska unija ne uslovljavaju koliko ćete daleko vi otići u tom procesu. Procesi približavanja NATO-u, s jedne i Evropskoj uniji s druge strane, imaju zajedničkih tačaka jer su zasnovani na sličnim ili istim vrednostima - demokratiji, poštovanju ljudskih prava, tržišnoj ekonomiji...

B92: Ali važno je, dakle, da ni Vi, ni bilo ko koga znate u NATO-u, ne kaže da je uslov za ulazak u EU, priključivanje NATO-u?

Povejšil: Takvu tvrdnju definitivno mogu da odbacim. Podvlačim, dva procesa se možda prožimaju ali nisu uslovljeni jedan drugim. Svaki je nezavisan, ti procesi mogu ići zajedno ali i potpuno odvojeno i ne postoji mogućnost da se postavljaju kao uslovi... Ne vidim kako bi EU, sa svojom komplikovanim institucionalnom vezom sa NATO-om, mogla od bilo koga da traži da se prethodno priključi toj organizaciji. To je isključeno iz praktičnih i političkih razloga.

B92: Jedno od predavanja koje ste održali predstavnicima civilnog sektora i građanima naslovljeno je sa "Lekcije koje je NATO naučio angažujući se na zapadnom Balkanu". Sta ste naučili?

Povejšil: Lekcija broj jedan je da NATO ne može da izostavi zapadni Balkan jer je reč o delu evro-atlantskog prostora za koji NATO oseća viskok nivo odgovornosti koju deli sa zemljama zapadnog Balkana. Druga lekcija je da, zbog te odgovornosti, logično je da taj prostor jeste deo i treba da bude deo procesa evro-atlantskih integracija. Treća lekcija, o kojoj će moći da se govori tek kada završimo naš posao na zapadnom Balkanu, je da taj posao ne smemo da ostavimo nezavršenim. To se odnosi na Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i ostale u regionu... Svi oni treba da imaju isto pravo da postanu deo tog zajedničkog prostora. Bez obzira da li će biti članice NATO-a ili EU ili neće.

B92: Da malo parafraziram naslov tog vašeg predavanja - da li mislite da je svet naučio neku lekciju o NATO-u, posle "angažmana na zapadnom Balkanu"? Da li taj angažman koji nije bio pravno zasnovan, služi na čast NATO-u ili je nešto zbog čega bi trebalo da brinete?

Povejšil: Čvrsto verujem je učinak, za NATO, bio pozitivan. Svet je video da je NATO bio spreman da preuzme veliku odgovornost kako bi stabilizovao prilike u regionu i stvorio uslove da isključi mogućnost buduće destabilizacije u ovom delu sveta. Kao što sam rekao, ne smemo ostaviti posao nezavršenim. Ne smemo napustiti region pre nego što svi mi - zemlje regiona, NATO i Evropska unija budemo uvereni da smo dobro uradili posao i da nema opasnosti od nove destabilizacije.

B92: Kako komentarišete činjenicu da vas Srbi na Kosovu doživljavaju kao saveznika Albanaca i koji, kao dokaz te pristrasnosti, navode činjenice da je nedavno odlučeno da NATO prepusti obezbeđenje spomenika i crkava kosovskoj policiji kao i da se povuče sa granice sa Albanijom?

Povejšil: Mi shvatamo pomešana osećanja srpske populacije na Kosovu. Oni su bili pod velikim pritiskom prethodnih godina ali mislimo da oni shvataju da je angažman NATO-a na Kosovu učinio da su oni bezbedniji nego što bi bili da NATO nije tamo. Odluka da smanjujemo broj pripadnika Kfora je rezultat ozbiljnih bezbednosnih analiza na terenu. Ali dozvolite da uverim sve da mi ne preduzimamo nijedan korak koji je nepovratan. Ako dođemo do zaključka da situacija nije stabilna moći ćemo da izvršimo korekcije i da redefinišemo postojeći okvir i osiguramo stabilnost i bezbednost kao i poštovanje prava Srba koji žive na Kosovu.

B92: Hvala na razgovoru.

Povejšil: Hvala vama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: