Srbija da podnese kandidaturu za EU

Info

Izvor: Milan Srdiæ

Sreda, 11.02.2009.

23:28

Default images

B92: Zašto je Oli Ren preporučio Srbiji da ne podnosi zahtev za kandidaturu, pre odmrzavanja prelaznog trgovinskog sporazuma?

Todorić: Mislim da je ova izjava komesara Olija Rena bila zbunjujuća, kako za našu Vladu, tako i za našu javnost. Mislim da je to jedna nekorektna izjava s obzirom na vreme kada je ona izgovorena. Jer, bilo bi u redu da je ova legitimna izjava, koja ima racionalnu osnovu, bila izgovorena pre nego što je Srbija obavezala se na jednostranu primenu prelaznog sporazuma sa EU. Što je, kada premotamo malo film, možemo reći i da je bila ideja gospodina Olija Rena koji je na takvu ideju došao kada je bilo jasno da Holandija neće promeniti svoj stav i posle hapšenja Radovana Karadžića. Tako da mislim da Srbija treba da se zahvali na ovom blagonaklonom stavu Olija Rena i da podnese prijavu za članstvo pre kraja aprila ove godine. S obzirom da dolaze izbori za Evropski parlament i kasnije referendum u Irskoj, pitanje je zaista kada će biti dobro vreme za podnošenje prijave za članstvo.

B92: Kasni se sa usvajanjem EU zakona, neki su usvojeni. Koji će biti najveći izazovi Srbije u smislu implementacije tih zakona?

Todorić: Moje mišljenje je da je najubedljiviji izazov reforma pravosuđa. Mislim da je ovaj posao preduslov svih ostalih reformi. S obzirom da je on zasista bio jedna od najtežih reformi koja još nije sprovedena celih devet godina od demokratskih promena. Tu je bio najžešći otpor i ovom poslu se mora, nakon usvajanja seta reformskih zakona, prići bez odlaganja.

B92: Posle niza najava i postavljanja rokova stavljanja naše zemje na belu šengen listu, on je licitirao da će to biti krajem godine. Koliko je to realno?

Todorić: Pa, političari uvek otprilike daju izjave da će nešto biti sprovedeno do kraja godine, jer otprilike toliko traje sećanje prosečnog građanina na obećanje koje su im političari dali. Ja mislim da ukoliko ne bude prevelikih problema, a zaista ih ima u ispunjavanju tehničkih uslova za beli šengen, a prvenstveno mislim na izdavanje pasoša, jer se tom poslu ipak nije prišlo na odgovrajući način. Mislim da uz sve naše peripetije i probleme koji su svojstveni balkanskim zemljama, možemo očekivati uz povoljan razvoj političke situacije u EU, a to mislim pre svega irski referendum, da možemo viznu liberilazicaiju očekivati krajem ili pošetkom iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: