Info

Sreda, 26.11.2008.

14:55

Želim da budem ambasador u Beogradu

Izvor: B92

Default images

Vlasi: Priština je nezadovoljna jer se iz onih šest tačaka vidi da to krije u sebi opasnosti daljih podela Kosova na etničkoj osnovi. Stvar oko tih šest tačaka iz prizme Brisela i Njujorka je da nekako nastoje da svima pomalo spašavaju obraz: da vlasti u Srbiji privole da pristanu da se na tom delu gde žive Srbi razmesti; nama treba misija Euleksa, ali ne možemo po svemu biti zadovoljni; Briselu i Njujorku da se takođe sačuva obraz jer mora da se ostavi dojam da imaju oni neki autoritet.

B92: I Priština izražava nezadovoljstvo, ali je na terenu situacija drugačija, odnosno čini se da ne stižu baš stavovi da će Priština odbiti da učestvuje u razmeštanju misije Euleks, odnosno da pomogne u njenom razmeštanju?

Vlasi: Priština će pružiti tu pomoć u skladu s planom Martija Ahtisarija i po ustavu Kosova jer je zapravo plan Ahtisarija pretočen u ustav Kosova. Naizgled se čini da Priština neće tu imati neku ulogu, ali imaće važnu ulogu korektora da se posao na terenu obavi po planu Ahtisarija i po ustavu Kosova, a ne da se te šest tačke shvate kao potpuno odvajanje od ovoga što znači ustav i plan Ahtisarija.

B92: Da li je ovo, nakon inicijative Srbije koja je dovela do toga da se preispituje zakonitost i ustavnost proglašenja nezavisnosti Kosova i sada ovog plana od 6 tačaka, kako se ovo tumači u Prištini, da li je to poraz ili nije poraz kosovskih vlasti?

Vlasi: Nije poraz. Očigledno da su se neke stvari radile mimo kosovskih vlasti i to njih pred sopstvenom javnošću dovodi u prilično neugodnu situaciju. Suština stvari je da je Kosovo nezavisna država, priznata je kao država u svojoj teritorijalnoj celovitosti, granice se neće promeniti, to je polazna osnova i Kontakt grupe, a u planu Ahtisarija se kaže: niti mogućnost prisajedinjenja delova teritorija van Kosova Kosovu niti obrnuto.

B92: Vi se pominjete kao kandidat za ambasadora Kosova u Podgorici. Da li imate vi informacije kada ćete biti imenovani i uopšte koliko bi taj posao bio specifičan?

Vlasi: Čuo sam da se o tome... To je u nekim internim komunikacijama. To nema nikakve veze sa srpsko-crnogorskim odnosima. Moja intimna želja je bila da budem prvi ambasador Kosova u Beogradu, ali pošto će se malo pričekati...

B92: Da li Beograd priželjkujete možda zbog prošlosti?

Vlasi: Pa ne, nego zbog toga što sam svestan da su odnosi izm Srbije i Kosova veoma zapušteni, opterećeni mnogim lošim događanjima iz vremena čiji sam ja svedok i sudionik. Verujem da bi drugi procenili i u Beogradu, a i na Kosovu, da bih ja bio koristan u tom poslu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: