Vikiliks ne radi: Nema novca

Vikiliks zaustavlja rad zbog besparice. Uplate donatora blokirale sve veće finansijske institucije. Vikiliks od sada agresivno prikuplja priloge.

Izvor: B92, RT, WikiLeaks

Ponedeljak, 24.10.2011.

15:01

Default images

Internet sajt Vikiliks objavio je da će zaustaviti svoje aktivnosti zbog nedostatka novca. Finansijski slom neprofitne organizacije usledio je posle odbijanja velikih službi za plaćanje karticama da prihvate uplate na račun organizacije Vikiliks.

Internet sajt Vikiliks je objavio da će zaustaviti svoje aktivnosti zbog nedostatka finansijskih sredstava. Finansijski slom neprofitne organizacije usledio je posle odbijanja velikih službi za plaćanje karticama da prihvate uplate na račun organizacije Vikiliks.

Kao nevladina neprofitna organizacija, koja je posvećena odavanju onih državnih i institucionalnih tajni koje ugrožavaju osnovna ljudska prava ili razotkrivaju laž, Vikiliks se već mesecima suočava s blokadom svog računa, neprihvatanjem uplata i drugim marifetlucima finansijskih institucija koje su i same bile predmet nekih objavljenih tajnih dokumenata.

Vikiliks će sada početi da prikuplja priloge da bi nastavio operativni rad. Internet stranica organizacije Vikiliks (WikiLeaks.ch) i dalje radi.

Vest da je rad u organizaciji suspendovan objavila je uprava organizacije na konferenciji za novinare u Klubu Frontlajn (Frontline Club) u Londonu, u Engleskoj.
Vikiliks poruèuje: Uèinite nas jakima (Izvor: WikiLeaks)
Osnivač organizacije Vikiliks Džulijan Asanž (Jullian Assange) kaže da je toj organizaciji od decembra 2010. godine nametnuta „arbitrarna i nezakonita finansijska blokada“ u kojoj učestvuju Banka Amerike (Bank of America), Viza (Visa), Master kard (MasterCard), Pej pal (PayPal) i Vestern junion (Western Union).

„Taj napad je uništio 95 posto naših prihoda“, objašnjava Asanž.

Čovek, koji je pre nego što je osnivao Vikiliks bio uspešan kompjuterski haker, kaže da je Vikiliks „izgubio desetine miliona dolara donacija u vreme najvećih mogućih troškova“.

„Šačica finansijskih kompanija iz SAD ne sme da ima dozvolu da odlučuje kako će svet da glasa iz svog džepa“, slikovito opisuje Asanž.

Sada će Vikiliks morati da „agresivno skuplja donacije da bi se suprotstavio blokadi i njenim organizatorima“ dodaje Džulijan Asanž.

Šta radi Vikiliks?

Vikiliks: Izvor vrhunskih tajni - bez novca (Izvor: WikiLeaks)
Vikiliks je postao poznat širom sveta posle objavljivanja niza poverljivih informacija, spoljnopolitičkih odnosa SAD i vojnih kampanja te zemlje širom sveta (od ubistva novinara iz helikoptera u Bagdadu, preko rata u Avganistanu, do objavljivanja telegrama iz američkih ambasada širiom sveta).

Jedna od ključnih tema je bio i slučaj Banke Amerike (Bank of America - BoA), za koju je sâm Vikiliks saznao da planira: da onesposobi organizaciju potragom za izvorima; medijsku kampanju koja bi Vikiliks učinila neozbiljnim izvorom; napade na infrastrukturu Vikiliks.

Posle objavljivanja niza telegrama, nastala je afera „Kejblgejt“ (Cablegate), u kojoj su političari pokrenuli „lov na veštice“, tvrdeći da za Vikiliks rade špijuni, koji su spremni na sve da unište svet i pozivali na pravnu akciju protiv njih.

Pristalice su tvrdile da Vikiliks zaslužuje pohvalu, jer su „tajne“ raznih vlada postale široko poznate javnosti. Tvrde da je tajnost rada vlasti štetna za svet i to je Vikiliks pokušao da spreči.

Osnivač oragnizacije Vikiliks Džulijan Asanž (Jullian Assange) je pod istragom pravosudnih vlasti Kraljevine Švedske zbog navodnog nasilnog ponašanja u seksu i pokušava da izbegne izručenje iz Engleske, u kojoj sada boravi. Pristalice veruju da je Asanž žrtva politički motivisanog suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: