Bušatlija: Upitna cena za Telekom

Samo jedan zainteresovani za privatizacionog savetnika znači da za Telekom ne može da se dobije visoka cena, a samim tim ni provizija, smata Mahmud Bušatlija.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.05.2010.

09:03

Default images

Konsultant za strana ulaganja kaže da je, nakon što je jedinu ponudu na tenderu za savetnika za prodaju dela državnih akcija u Telekomu Srbije dostavio konzorcijum koji predvodi američki "Sitigrup global markets", sada pitanje da li je to ponuda da se ostane u igri ili se radi o ideji dobre strategije prodaje.

"To nažalost nećemo moći da znati dok ne vidimo da li ih vlada odabire i koji bi bili njihovi prvi koraci u savetovanju - da li da se ostane pri ovih ili da se pređe preko 50 odsto akcija u prodaji, što bi malo poboljšalo cenu", kaže Bušatlija.

Predsednik „MK grupe“ Miodrag Kostić, sa druge strane, za B92 kaže da Telekom treba prodati, ali je bitna i cena koja će se postići, ukoliko se nađe strateški partner koji je zainteresovan za kupovinu“.

„Najbolji način da Srbija izadje iz krize jeste povećanje zaposlenosti čemu može doprineti i ulaganje novca dobijenog od prodaje Telekoma“, objasnio je on i dodao da je Srbiji potreban „svež“ novac, kako bi se izvukla iz krize i zato je najbolje da se taj novac uloži u sve što donosi povećanje zaposlenosti.

Jedna ponuda za savetnika za Telekom

Konzorcijum "Siti grup global market" iz Londona, jedini je ponuđač na tedneru za izbor savetnika za prodaju dela državnih akcija u Telekomu Srbije.Tenderska komisija je prihvatila tehnički deo ponude, dok će o validnosti finansijske ponude biti odlučeno u roku od 15 dana. Cena usluge konzorcijuma će biti 0,2 odsto vrednosti od prodatih akcija.

Tender za izbor savetnika za prodaju dela državnih akcija u Telekomu Srbije raspisan je 12. aprila, a pravo učešća imale su investicione banke koje su u poslednje tri godine obavile najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice nezavisnih država, vrednosti veće od 500 miliona evra.

Kako je ranije navela ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić, finansijski savetnik trebalo bi da odredi optimalni paket akcija za prodaju i predloži vremenski raspored dogadjaj oko raspisivanja tendera. Ministarka je navela da će deo posla finansijskog savetnika biti i da odredi šta sve spada u vlasništvo Telekoma, šta su prava, imovina i biznis kompanije i da preporuči kako da se to optimalno iskoristi, odnosno šta da se proda, a šta da ostane državi.

Vlada Srbije ranije je objavila da namerava da proda polovinu od ukupno 80 odsto akcija koje poseduje u Telekomu Srbije. Preostalih 20 odsto akcija je u vlaništvu grčke kompanije OTE, u kojoj Dojče telekom ima 30 odsto kapitala. Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, očekuje se da će tender za prodaju dela akcija Telekoma Srbije biti raspisan krajem leta ili početkom jeseni ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: