Irački izvoz nafte najveći od 2003.

Irački izvoz nafte je u februaru porastao na najviši nivo još od savezničke invazije 2003. godine, zahvaljujući ponovnom pokretanju izvoza iz Kurdistana.

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

09:42

Default images

Direktor iračke Državne organizacije za prodaju nafte Falah al-Amiri kaže da je Irak prošlog meseca u proseku izvozio 2,202 miliona barela nafte na dan.

Pošto je prosečna cena barela iznosila 97 do 98 dolara za barel, zvanični Bagdad je tokom februara prodajom nafte ostvario prihode veće od šest milijardi dolara.

Irak, koji prihodima od "tečnog zlata" finansira veći deo budžeta, takođe je imao koristi od poskupljenja te sirovine izazvanog nasilnim protestima u Libiji, usled kojih je proizvodnja nafte u toj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte prepolovljena.

Povećanje proizvodnje najvažnije energetske sirovine je od ključne važnosti za Irak koji je, iako poseduje četvrte po veličini potvrdjene zalihe nafte, ima problema da obnovi svoj naftni sektor nakon višegodišnjih ratova, sankcija, zapuštanja, a u poslednje vreme i sabotaža.

Loša bezbedonosna situacija i tenzije izmedju centralne vlade u Bagdadu i Kurda na severu usporavaju oporavak iračke naftne industrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: