Bolji zamajac, mada teško da se ponovi 2017.

Nemačka ekonomija je verovatno u drugom tromesečju povratila deo izgubljenog zamajca.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2018.

12:38

Bolji zamajac, mada teško da se ponovi 2017.
Foto: Thinkstock

I to zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji, industrijskom sektoru i oporavku izvoza, saopštila je danas centralna banka Nemačke, Bundesbanka.

"Ekonomija je verovatno u proleće ostvarila bolji zamajac nego na početku godine. Iako su male šanse da će visoke stope rasta iz protekle godine biti ponovljene, industrija se još jednom pokazala kao ključni pokretač ekonomskog rasta", ocenjuje se u mesečnom ekonomskom izveštaju Bundesbanke, a prenosi agencija Rojters.

Aktivnost u farmaceutskom sektoru je naročito snažna, a isto je registrovano i u sektoru proizvodnje automobila, iako je proizvodnja intermedijarnih proizvoda ostala niska, poručuju iz banke.

Potrošnja domaćinstava je ostala kamen temeljac privrednog rasta, dok se državna potrošnja, koja je pala početkom godine, takođe oporavila.

Ekonomski rast Nemačke je u prva tri meseca ove godine neočekivano prepolovljen na kvartalnu stopu rasta od 0,3 odsto, a ekonomisti i dalje raspravljaju o tome da li je usporavanje bilo samo privremenog karaktera ili je nagovestilo kraj buma u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

16 h

Podeli: