Priznaju: Putin je svetski car naftaša

Ruski predsednik Vladimir Putin postao je nauticajniji igrač u OPEK.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

18:26

Priznaju: Putin je svetski car naftaša
(Foto: Getty images)

Rusija se saglasila s kartelom kako bi se smanjila proizvodnje nafte još prošle godine.

A ruski lider trenutno vuče sve konce, rekao je jedan visoki zvaničnik OPEK za Blumberg, koji je želeo da ostane anoniman.

Rusija, koja nije ni član te grupe, navodno je ukrala moć Saudijske Arabije koja je dugi niz godina važila za glavnog igrača u toj organoizaciji. Kako izvor kaže, Rijad je ranije mogao da utiče na cenu u samo nekoliko reči.

"Putin je sada svetski energetski car", rekla je Helima Kroft, analitičarka iz RBC Capital Marketsa.

Komentar ruskog predsednika o mogućem produženju ugovora oko dogovora o nafti između OPEK i proizvođača koji nisu u OPEK izazvao je kratak rast cena nafte . Inače, 14 članova kartela će se sledeće nedelje u Beču sastati oko daljeg dogovaranja.

Prema trenutnim cenama nafte, kao i geopolitičkim prilikama, verovatno će se taj ugovor produžiti, kaže Edvard Čov, saradnik Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

"To je uzajamno korisno. Saudijcima je potreban veliki partner za proizvodnju nafte kako bi efikasno uticali na tržište, a i zbog uloge na Bliskom Istoku za Rusiju", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: