Naslušao se o istom prihodu za sve, rešio da proba

Startap iz Silicijumske doline Y Combinator planira da pokrene eksperiment u kome će deliti različite iznose keša u dve američke države.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

13:36

Naslušao se o istom prihodu za sve, rešio da proba
(Foto: Getty images)

Kompanija želi da proba kakve bi efekte izazvalo uvođenje osnovnog jednakog prihoda za sve.

Plan je da 1.000 njih prima 1.000 dolara mesečno u narednih pet godina, a da drugih 2.000 ljudi dobije 50 dolara mesečno.

Ovim se ova kompanija pridružuje stavu još nekoliko milijardera iz Silicijumske doline da bi trebalo uvesti osnovni prihod. Ideju suz podržali Mark Zakerberg, Ilon Mask, Ričard Brenson...

Predsednik Y Combinator-a, Sem Altman odavno je podržavao taj projekat. Sada, pokreće svoj pilot da bi i video efekte, odnosno kako će se pojedinci ponašati kada dobiju nešto para više besplatno.

Posebno želi da uporedi ponašanje učesnika kada dobiju ove različite iznose.

"Mislim da je ovo upoređivanje jedan od najboljih načina za procenu uticaja predložene socijalne politike“, rekla je Elizabet Rodes, direktor istraživanja na projektu IC Basic Income.

"Naravno, nijedna studija ne može odgovoriti tačno na sva pitanja o osnovnom prihodu, ali svaki od ovih programa ima niz pozitivnih i negativnih efekata koje nam mogu pomoći pri odluci. Ipak, mi posmatramo ovaj novi eksperiment kao snažnu osnovu za dalje istraživanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: