Svet

Sreda, 20.09.2017.

16:27

Šta se to dešava s ruskim bankarima?

Ruska B&N banka, dvanaesti najveći kreditor po veličini aktive, zatražila je danas od centralne banke spasilački paket pomoći.

Izvor: Tanjug

Šta se to dešava s ruskim bankarima?
(Foto: Thinkstock)

Ovo se dešava manje od mesec dana nakon što je još jedna velika ruska banka morala da bude spasavana.

"Vlasnik B&N banke zatražio je od Banke Rusije da razmotri mogućnost spasavanja banke", navodi se u saopštenju centralne banke, prenela je agencija Tas.

Nekoliko sati kasnije centralna banka je izdala još jedno saopštenje u kojem je navela da će obezbediti sredstva B&N banci za održanje likvidnosti shodno zahtevu koji je ta banka podnela.

U saopštenju nije precizirano o kolikom iznosu pomoći je reč.

B&N banka, poznata u u domaćoj javnosti kao Binbank, osnovana je 1993. godine i deo je Safmar grupe koja obuhvata i naftne i kompanije iz sektora nekretnina. Glavni akcionari ove finansijske institucije su biznismeni Mihail Šišhanov i Mihail Gutserijev, sa vlasničkim udelima od 59,4 odsto i 39,4 procenta, respektivno.

Iz banke je danas saopšteno da je Mihailu Šišhanovu poveren još jedan mandat na čelu Upravnog odbora banke i da će zajedno sa centralnom bankom raditi na paketu pomoći.

Krajem avgusta, ruska centralna banka je morala da se uključi u spasavanje banke Otkritie, osmog najvećeg zajmodavca u zemlji, usled strahovanja za njenu stabilnost nakon velikog pada depozita klijenata u poslednjih nekoliko meseci.

Komentarišući prošle sedmice spasilački paket za banku Otkritie, šefica ruske centralne banke Elvira Nabiulina je rekla, kako prenosi agencija AFP, da je "neophodno izvući zaključke i promeniti naš pristup na takav način da se minimizira verovatnoća ponavljanja ovakvih slučajeva".

Ruski bankarski sektor i dalje trpi posledice finansijske i monetarne krize 2014. godine, uzrokovane padom cena nafte i zapadnim sankcijama. Velike ruske državne banke uživaju državnu pomoć, ali su privatni zajmodavci posebno ranjivi zbog ekonomske krize. U Rusiji je od 2013. godine zatvoreno više od 300 banaka, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

3 h

Podeli: