21 godinu sve u redu, a onda odluka koja menja sve

Radnici u kanadskoj fabrici DŽeneral Motorsa stupili su u štrajk zbog gubitaka radnih mesta jer je kompanija odlučila da preseli deo proizvodnje u Meksiko.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

08:34

21 godinu sve u redu, a onda odluka koja menja sve
Foto: Gettyimages

Štrajk, prvi za 21 godinu, će se odraziti na proizvodnju "Ševroleta Ekvinoks", glavnog SUV vozila koje je ovaj proizvođač automobila upravo redizajnirao, prvi put u sedam godina.

Sindikat Unifor, koji predstavlja oko 6.500 radnika GM-a u Kanadi, saopštio je da želi da proizvođač automobila iz Detroita da njihovoj fabrici da proizvode neko drugo vozilo umesto modela "GMC Teren", čiju je proizvodnju ranije ove godine GM preselio u Meksiko, što je fabriku u Ingersolu, Ontario, koštalo 600 radnih mesta.

Sindikat se bori za zaustavljanje talasa preusmeravanja radnih mesta i investicija u automobilskoj industriji na jeftinije lokacije južno od granice.

Iz Unifora su naveli da su pozvali GM da fabriku u Ingersolu, koja ima više od 3.000 zaposlenih, odredi za glavnog proizvođača "Ševroleta Ekvinoks", najbolje prodavanog SUV modela kompanije. "Ekvinoks" se proizvodi u Kanadi i Meksiku.

Pod Severnoameričkim sporazumom o slobodnoj trgovini (NAFTA), proizvodnja lakih vozila u Meksiku se više nego utrostručila, sa 1,1 miliona jedinica 1994. na oko 3,5 miliona jedinica prošle godine, prema izveštaju banke Federalnih rezervi Čikaga.

Kanada je, s druge strane, izgubila više od 53.000 radnih mesta u automobilskoj industriji u periodu od 2001. do 2014. godine, prema studiji Centra za istraživanje politike u sektoru automobilizma.

Fabrika Ingersol je bila isključena iz kolektivnog ugovora koje je Unifor prošle godine sklopio sa automobilskim kompanijama u SAD, čime je obezbedjeno više investicija u Kanadu. GM je pristao tada da investira 554 miliona kanadskih dolara u svoja druga preduzeća u Kanadi, koja uključuju fabriku za montažu, fabriku motora i pogon za distribuciju rezervnih delova, navodi "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: