Impresivno grabe napred, Nemačka na pragu rekorda

Fabrička proizvodnja u evrozoni značajno je porasla, dok je Nemačka na pragu privrednog rasta od dva odsto prvi put od 2011. godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

11:49

Impresivno grabe napred, Nemačka na pragu rekorda
Foto:Thinkstock

Kompanija IHS Markit saopštila je da je njen indeks nabavki u privredi (PMI) za sektor proizvodnje porastao u avgustu na 57,4, sa 56,6 poena u julu, što je najviše u poslednja dva meseca, preneo je Blumberg.

Privreda zone evra ubrzala se u drugom tromesečjku potšto je oporavak zahvatio više zemalja. Sa stalnim padom nezaposlenosti i optimizmom kompanija na najvišem nivou u poslednjih deset godina, veruje se da će inflacija dostići održivi nivo.

Proizvođači su zabeležili impresivne rezultate s najvećim rastom narudžbina u više od šest godina, naveo je IHS Markit, dodajući da je potražnja u uslugama imala najsporiji rast od januara.

Nemačka privreda je na putu da dostigne rast od preko dva odsto prvi put od 2011, s rastom u proizvodnji i u uslužnom sektoru.

IHS Markit je saopštio da je PMI za nemačku proizvodnju i usluge porastao u avgustu na 55,7 poena, sa julskih 54,7.

Ta kompanija je navela da je i francuska proizvodnja neočekivano povećana najviše od 2011. godine. PMI za francusku industriju je porastao na 55,8 poena, sa julskih 54,9, dok su ekonomisti očekivali usporavanje.

Francuska privreda ima naveći kontinuirani rast od 2011, čime konačno hvata korak s drugim zemljama evrozone, pošto je pobeda Emanuela Makrona na predsedničkim izborima ulila optimizam, ocenjuje Blumberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: