Đinping očarao Davos: U ovom ratu nema pobednika

Kineski predsednik Si Đinping održao je veoma zapažen govor na Svetskom ekonomskom forumu, kao prvi kineski predsednik koji je došao u Davos.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

12:23

Đinping očarao Davos: U ovom ratu nema pobednika
(Foto: Getty images)

Đinping je dobio glasan aplauz prisutnih kada je izjavio da “niko neće izaći kao pobednik iz trgovinskog rata”.

"Mnogi problemi koji muče svet nisu posledica ekonomske globalizacije”, kazao je Đinping i zauzeo se za slobodnu trgovinu i otvorenost i želju za saradnjom.

"Sviđalo se to vama ili ne, svetska ekonomija je veliki okean od koga ne možete da pobegnete“, rekao je.

Izričito je odbacio mogućnost da razvoj Kine bude zasnovan na devalvaciji juana i istakao da su vrata Kine uvek otvorena za trgovinu.

Govoreći o razvoju zemlje čiji je predsednik, Đinping je kazao da Kina ulazi u “novu normalnost”, nakon godina dvocifrenog privrednog rasta.

“Imamo 1,3 milijarde stanovnika i njihov standard još nije visok, cilj je da dostignemo da bude srednji do visok”, kazao je.

“Svi putevi vode u Rim”, naveo je Đinping i dodao da to ne znači da ono što funkcioniše za jednu zemlju, funkcioniše i za drugu. “Nema besplatnog ručka i neće pita pasti s neba”, kazao je.

Đinping je prvi kineski predsednik koji prisustvuje ovom godišnjem skupu političkih i poslovnih lidera u švajcarskim planinama.

CNN piše da je njegov govor prepun simbolike: Peking se pozicionira kao globalni lider u vreme kada se zapadne sile, a posebno SAD dovode u pitanje određene sporazume i pravila koja definišu svetsku trgovinu.

Donald Tramp ima veliki doprinos tim tenzijama, zbog najava da će se osvetiti Kini.

"Moramo da oslobodimo trgovinu i investicije. Moramo da promovišemo trgovinu..Niko neće izaći kao pobednik u eventualnom trgovinskom ratu“, rekao je Si Điping.

Đinpingov govor naišao je na brojne simpatije i odobravanje prisutnih, što pokazuju brojni komentari na društvenim mrežama.

Pa tako ima onih koji kažu da je to govor koji bi se očekivao od predednika SAD, a i onih koji kažu da se šef komunističke države zalaže za otvoreno tržište, dok se zapadni lideri zauzimaju za protekcionizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: