Nemci upozoravaju SAD: Tramp bi bio šteta

Nemačko Ministarstvo ekonomije veruje da bi Donald Tramp kao predsednik SAD ozbiljno naštetio američkoj privredi.

Svet

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

14:38

Nemci upozoravaju SAD: Tramp bi bio šteta
(Foto: Thinkstock.com)

To stoji u internom memorandumu ministarstva čije je navode danas objavio magazin "Špigel", a preneo Rojters.

U memorandumu stoji da nemačko ministarstvo očekuje "smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP), manje poslova i veću nezaposlenost" u SAD u slučaju da republikanski kandidat dobije priliku da primeni ono što obećava u kampanji.

Rojters podseća da je Tramp, biznismen milijarder koji pokušava da dođe do prve javne funkcije, predložio smanjivanje poreza u vrednosti od 4,4 biliona (4.400 milijardi) dolara i obuzdavanje vladine regulative, kao i oštriji stav u pregovaranju trgovačkih sporazuma.

Tramp tvrdi da će njegov ekonomski plan doneti privredni rast od 3,5 odsto na godišnjem nivou i stvaranje 25 miliona poslova tokom perioda od 10 godina, ali pojedini ekonimisti to dovode u pitanje.

Prema memorandumu u koji je "Špigel" imao uvid, Trampova obećanja "nisu izvodljiva", a njegovi planovi bi narušili međunarodne ili američke zakone i "ne bi mogli da budu osnova za građenje realistične ekonomske politike".

Rojters navodi da je nemačko Ministarstvo ekonomije odbilo da komentariše pisanje "Špigla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: