Svet

Utorak, 30.08.2016.

09:24

Ruski gasni džin trpi pad uprkos rastu

Ruski gasni džin Gasprom zabeležio je pad neto dobiti od 17 odsto u drugom kvartalu 2016. zbog većih troškova poslovanja koji su neutralizovali rast prihoda.

Izvor: Tanjug

Ruski gasni džin trpi pad uprkos rastu
Foto: Thinkstock

Ruski državni gigant je ostvario neto dobit od 245 milijardi rubalja (3,4 milijarde evra) u periodu od aprila do juna, saopšteno je iz kompanije, prenosi agencija Frans pres.

Kako se navodi u saopštenju kompanije objavljenom u ponedeljak, Gasprom je zabeležio rast troškova poslovanja od 16 procenata, a istovremeno je pretrpeo i negativne efekte promena deviznih kurseva.

Međutim, ovi negativni uticaji su ublaženi većim prihodima od čekivanih, koji su u posmatranom tromesečju dostigli 1.327 milijardi rubalja.

Izvoz u Evropu, Gaspromovo najjveće tržište, porastao je za 19 odsto, uprkos nastojanjima Evropske unije da obezbedi snabdevanje gasom iz drugih izvora.

Gasprom je izgubio neka domaća tržišta i prestao da prodaje gas Ukrajini zbog napetosti između Kijeva i Moskve, navodi francuska agencija i dodaje da je prodaja ipak i tamo porasla za osam odsto u odnosu na prvo tromesečje, na 1,755 milijardi rubalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: