"Duplo više nego Hilari i više od toga"

Kandidat Republikanske partije za predsednika SAD, Donald Tramp, predložio je plan za obnovu američke infrastructure.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2016.

08:11

Foto: Gettyimages

Taj plan težak je "bar dvostruko" više od iznosa koji nudi njegova rivalka Hilari Klinton, što bi dovelo do novog masivnog vladinog programa, javlja agencija "Blumberg".

U intervjuu na Foks Bizinis Netvorku, Tramp je na pitanje koliko bi on potrošio novca za te svrhe odgovorio:

"Pa, rekao bih da bi bar udvostručio njenu cifru, i biće zaista potrebno više od toga. Imamo mostove koji se urušavaju. Ne znam da li ste videli table sa upozorenjem, ali imamo mnogo, mnogo mostova koje su u opasnosti od pada".

Kako navodi njujorška agencija, procenjeno je da će plan Klintonove koštati 275 milijardi dolara.

Tramp je, prema pisanju "Blumberga", bio nejasan u odgovoru na pitanje kako će finansirati svoj mnogo obimniji plan obnove infrastukture.

"Napravićemo jedan fond. Uradićemo fenomenalan posao sa niskim kamatnim stopama", rekao je on.

Upitan ko će obezbediti novac, odgovorio je - "ljudi, investitori".

"Ljudi bi polagali novac u fond. Gra]ani bi polagali novac u fond", naveo je, dodajući da bi on koristio "infrastrukturne obveznice od države, od Sedinjenih Američkih Država".

Finansijska izvodljivost tog plana je u praksi, prema oceni "Blumberga", vrlo upitna, posebno ako se ima u vidu da je Tramp, koji ima običaj, kako navodi njujorška agencija, da se izmigolji kada su u pitanju detalji, rekao u istom intervjuu da za razliku od svoje protivnice iz Demokratske partije, on neće podići poreze.

"Radim na najvećem smanjenju poreza", kazao je on.

Politička održivost masivnog novog infrastukturnog plana je tako]e pod znakom pitanja, jer se republikanci, kako podseća "Blumberg", godinama bore protiv novih poreza i državne potrošnje.

Trampove izjave naišle su na hitru negativnu reakciju u redovima republikanske desnice.

Rori Kuper, republikanski strateg koji je protiv Trampa, ocenio je njegov predlog kao "u biti Obamin argument za stimuluse".

"Pola biliona poreskih dolara za mitske projekte za 'otvaranje novih radnih mesta'. Gotovo svaki republikanski član Kongresa je glasao protiv toga 2009. godine", napisao je Kuper na svom Tviter nalogu, prenosi "Blumberg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: