Ikea se menja iz temelja, ništa neće biti isto

Švedski lanac prodavnica nameštaja Ikea pretrpeće radikalnu reorganizaciju.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2016.

12:10

Ikea se menja iz temelja, ništa neće biti isto
Foto: Gettyimages

Od 1. septembra uspostaviće se u Holandiji pravno nezavisni subjekt Inter Ikea Grupa, koja će upravljati poslovnim sektorima kao što su logistika i asortiman, izvestio je list Manager magazin.

Nova kompanija u kojoj će odlučujući uticaj imati Peter Agnefjäll biće odgovorna za 328 trgovina i 50 šoping centara Grupe. Obuhvatiće 38.500 od ukupno 155.000 zaposlenih u Ikei.

Inter Ikea će imati odgovornost za čitav lanac vrednosti u Ikei i činiće budući centar moći u gigantskom carstvu.

Reorganizacija se sprovodi s ciljem povećanja efikasnosti Ikee i daljeg rasta. U poslednjih nekoliko godina Šveđani su u više navrata propustili ostvariti svoje ciljeve rasta. U 2015. Ikea je ostvarila 32 milijardi evra prodaje, do 2020. godine očekuje se da će prodaja porasti na 50 milijardi evra.

Osnivač Ikee Ingvar Kamprad postepeno se povukao iz upravljanja kompanijom, a sada radi samo u svojstvu savetnika. Njegovo troje dece rade na različitim pozicijama u kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: