Sunovrat sirovina vuče i banke sa sobom?

Banka Engleske (BoE) zatražila je od britanskih banaka da prijave izloženost kompanijama koje se bave sirovinama i da obezbede efikasno ublažavanje rizika.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

09:58

Default images
Foto: Thinkstock

To je Rojtersu izjavio jedan izvor upoznat sa situacijom.

Cene nafte i ostalih sirovina oštro su pale u poslednjih nekoliko meseci, a Fajnenšel tajms je ocenio da je na ovakav potez Banku Engleske podstakao oštar pad vrednosti akcija sirovinskih kompanija i rudarskog giganta Glenkora.

"To je nešto što se radi u okviru normalnog nadzora", rekao je Rojtersov izvor, dodajući da je takav zahtev dostavilo Regulatorno telo za bonitet (PRA), organ BoE zadužen za svakodnevni nadzor banaka.

"Ne traži se (od banaka) da preduzimaju neke posebne aktivnosti i taj zahtev nije podstaknut nekim pojedinačnim slučajem bojazni za sirovinski sektor. PRA želi da bude sigurna da banke znaju rizike kojima su izložene i da ih u skladu s tim ublažavaju", naveo je taj izvor.

Akcije Glenkora pale su 30 odsto krajem septembra, pre nego što su počele da se oporavljaju narednih dana, posle spornih prodaja nekih delova firme radi smanjenja nagomilanog duga od 30 milijardi dolara.

Dva Glenkorova rivala, kompanije u privatnom vlasništvu Vitol i Trafigura, prikupile su ranije ove nedelje više od 10 milijardi dolara sredstava, što, kako su rekli, pokazuje da bankari bolje razumeju ovaj sektor od trgovaca obveznicama ili kapitalom.

Cene bakra, rude gvožđa i sirove nafte pale su između 16 do 25 odsto u 2015. godini, vršeći pritisak na rudare u ostvarivanju profita, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: