Brazil u seriji bez presedana

Bruto domaći proizvod Brazila u drugom tromesečju ove godine smanjen je 1,9 odsto u odnosu na prethodno tromsečje, čime je ova zemlja ušla u recesiju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

16:46

Default images
Foto: Thinkstock

Najnoviji pad BDP-a oštriji je od onog koji su analitičari predvideli, očekujući u proseku pad od 1,7 odsto u drugom kvartalu, saopštio je brazilski nacionalni institut za statistiku IBGE, a prenosi Rojters.

Institut je takođe snizio prvobitnu ocenu pada BDP-a za prvo tromesečje sa 0,2 na 0,7 odsto.

Statistika između ostalog pokazuje i da su u drugom kvartalu investicije smanjene 8,1 odsto, što je osmo tromesečje u padu zaredom, i serija bez presedana od 1996. godine, otkako se ovi podaci zvanično prate.

Potrošnja domaćinstava u posmatranom periodu smanjena je 2,1 odsto u odnosu na prvi kvartal, uz rast nezaposlenosti na najviši nivo za poslednjih pet godina.

U poređenju s drugim kvartalom prošle godine, brazilski BDP pokazuje pad od 2,6 odsto, dok su ekonomski stručnjaci predviđali slabljenje od dva odsto.

Recesija predstavlja dodatnu poteškoću za predsednicu, Dilmu Rusef, već oslabljenu velikim skandalima u vezi s korupcijom, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: