Jaguar izabrao, gradi fabriku u Slovačkoj

Proizvođač luksuznih automobila Jaguar Land Rover planira da svoju sledeću fabriku gradi u Slovačkoj.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2015.

11:59

Default images
Foto: Beta/AP

Jaguar i slovačka Vlada potpisali su pismo o namerama za izgradnju fabrike na zapadu zemlje, u blizini grada Nitra, a vrednost investicije procenjuje se na milijardu funti, piše britanski Telegraf.

Nova fabrika će proizvoditi 300 hiljada vozila godišnje, a s radom bi trebalo da počne 2018. godine.

Iz Jaguara kažu da je Slovačka izabrana nakon detaljne analize više lokacija u raznim zemljama. Ranije se nagađalo da bi Jaguarova fabrika mogla biti izgrađena u Mađarskoj, Poljskoj, Meksiku ili čak SAD-u, no Slovačka je izabrana zbog dobre logističke povezanosti.

Ovom investicijom biće otvoreno oko osam hiljada novih radnih mesta, te je to dodatni podsticaj snažnoj slovačkoj auto industriji, koja je u periodu od 2008. do 2014., kada je proizvedeno gotovo milion vozila, porasla za neverovatnih 70 odsto.

Profesor David Bejli, stručnjak za automobilsku industriju, za britanski Telegraph rekao je da je odabir Slovačke svojevrsna zaštita u slučaju izlaska Velike Britanije iz evrozone.

"Prednost Poljske je što ona ima niže troškove rada u industriji, od 8,50 evra po satu, dok u Slovačkoj oni iznose 10 evra, ali se Slovačka valuta je evro, što eliminiše kursni rizik prilikom prodaje vozila u zemljama evrozone", kaže Bejli i dodaje da u zemlji postoji i dobra mreža dobavljača jer se čak 320 firmi bavi proizvodnjom za auto-industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: