Sve je ovo tanko, udarite Rusima na naftu

Zapad bi protiv Rusije trebalo da uvede naftni embargo, jer bi to bilo mnogo efikasnije nego postojeće sankcije, smatra Andreas Umland.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

09:07

Default images
Foto: Beta/AP

Umland je nemački politikolog i istoričar i stariji naučni saradnik Instituta za evroatlantsku saradnju u Kijevu, kao i glavni urednik serije knjiga "Sovjetska i postsovjetska politika i društvo".

To bi isto sprečilo dalju ofanzivu Rusije u Ukrajini, koja bi mogla ozbiljno ugroziti bezbednost Evrope, objašnjava Umland.

"Mnogi ponekad zaboravljaju da je Zapad i dalje najveći trgovinski i investicioni partner Rusije. Sadašnje sankcije zabranjuju izvoz u Rusiju ograničenog broja usluga i tehnologija, ali pritom ne zahvataju veći deo ruske trgovine sa Zapadom. Između ostalog, sankcije ni na koji način ne ograničavaju izvoz ruskih energetskih resursa u Evropsku uniju ", piše Umland za časopis "Njuzvik".

Umland objašnjava da je glavni artikl u ruskom izvozu energenata i dalje sirova nafta, a ne prirodni gas i da oko 40 odsto državnog proračna Rusije čine prihodi od izvoza sirove nafte, dok od prirodnog gasa prihodi čine manje od 10 odsto. Umland tvrdi da bi zabrana uvoza ruske nafte u Evropu ozbiljno uticala na Rusiju, koja se od toga ne bi uspela tako lako oporaviti.

"Naravno, Rusija može naći načine da svoju naftu izvozi u druge zemlje. Ali barem izvesno vreme Moskva će imati ozbiljne teškoće logističkog, infrastrukturnog, pravnog i finincijskog karaktera, trudeći se da kupcima van Evrope dostavi značajnije količine nafte", piše Umland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: