EU otvorila vrata za mleko iz BiH

Kancelarija za hranu i veterinarstvo Evropske unije odobrila je Akcioni plan BiH, kojim se mlekarima omogućava izvoz mleka i mlečnih proizvoda u zemlje EU.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

11:32

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema pisanju "Nezavisnih novina", EU je obavestila nadležne institucije u BiH da je odobrila svih šest tačaka iz tog Akcionog plana Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine (BiH) u vezi s ispunjavanjem uslova za izvoz mleka u EU, uključujući i poslednje dve tačke koje ranije nisu bile ispunjene.

To, praktično, znači da je napravljen ogroman korak ka ispunjavanju uslova za izvoz mleka u EU, tako da sada sledi usvajanje potrebnih zakonskih propisa u parlamentu BiH, među kojima je i Zakon o veterinarstvu. Takođe je potrebno da se što hitnije pronađe termin za posetu inspektora FVO, koji bi na kraju dali konačnu ocenu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe da se sada vodi "trka s vremenom", jer dinamika zavisi od parlamentaraca i dodao da je potrebno da zakoni koji treba da budu usvojeni idu po hitnoj proceduri, što bi trajalo najviše mesec-dva.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Federacije BiH Mehmed Nikšić je ocenio da je od velike važnosti izvoz mleka u EU, jer će, pre svega, biti poznato da mlekare u BiH proizvode kvalitetno mleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: